Η οικονομική κρίση, η ανεργία, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει πολλούς νέους να πάρουν την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους και τις δυνατότητές τους στο εξωτερικό.
Ο Κώστας Μανδηλάρης είναι ένας από αυτούς. Μόλις 26 χρονών και έχοντας ήδη πτυχίο στην Περιβαλλοντολογία ετοιμάζεται να πάρει τις βαλίτσες του και στις 23 Αυγούστου να ταξιδέψει στην περιοχή Uppsala, στη Σουηδία. Ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της υδρογεωλογίας αλλά και η ευκαιρία να κάνει διαλέξεις στο πανεπιστήμιο της Uppsala ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες που τον έστρεψαν στο να πει αντίο στην Ελλάδα και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Ας δούμε όμως τι λέει και ο ίδιος για το επικείμενο ταξίδι του:
Πώς πήρες την απόφαση να εγκαταλείψεις την Ελλάδα και να φύγεις για το εξωτερικό;
Δύο μήνες πριν τελειώσω το στρατό έψαχνα να κάνω μεταπτυχιακό σε αυτό που μου αρέσει, την υδρογεωλογία. Έψαχνα κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία. Εκεί η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη, η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχει έντονη περιβαλλοντική συνείδηση. Όταν διάβασα όμως για την Σουηδία με κέρδισε. Ζουν και πολλοί Έλληνες εκεί οπότε θα αισθάνομαι πιο άνετα.
Η ευκαιρία με τις διαλέξεις πως σου παρουσιάστηκε;
Έστειλα κάποια e-mails στους αρμόδιους για βοηθός καθηγητή ή για κάποια άλλη θέση εργασίας. Είχα κάποιες ιδέες που φάνηκαν ενδιαφέρουσες και περιμένω να πάω και να το συζητήσουμε από κοντά.
Το περίμενες ποτέ ότι θα έφευγες για το εξωτερικό;
Πριν δύο χρόνια όταν πήρα το σκυλί μου του έδωσα ένα Σουηδικό όνομα Flika. Που να το φανταζόμουν ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έφευγα για εκεί; Πάντως από μικρός ήθελα να φύγω από την Ελλάδα. Ίσως φταίνε και τα ταξίδια που έχω κάνει ανά καιρούς.
Ενάμιση μήνα πριν φύγεις τι είναι αυτό που σε φοβίζει, που σε κάνει να ανησυχείς;
Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δεν με φοβίζει τίποτα. Δεν ανησυχώ ούτε για τη διαμονή μου εκεί, ούτε για τους ανθρώπους. Το περιμένω με μεγάλη αγωνία. Μετράω τις μέρες αντίστροφα.
Τι θα σου λείψει από την Καλαμάτα;
Το καλοκαίρι εδώ και ιδιαίτερα οι παραλίες της. Στην περιοχή που θα μείνω δεν υπάρχει θάλασσα. Άμα πάρω όμως το αεροπλάνο θα μπορώ να πηγαίνω στις γειτονικές παραθαλάσσιες πόλεις οπότε όλα γίνονται.
Τι θα συμβούλευες αυτούς που ετοιμάζονται να κάνουν το βήμα και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους μακριά από την Ελλάδα;
Ανεξάρτητα από το αν θα φύγει κάποιος από την Ελλάδα ή θα παραμείνει εδώ, πιστεύω ότι πρέπει να κάνει πράξη τα όνειρα του. Πρέπει να χει πάθος και να τα κυνηγήσει. Σιγά σιγά θα τα περάσει στο υποσυνείδητό του και θα ψάχνει τρόπο να τα πραγματοποιήσει.
Ας ευχηθούμε λοιπόν σε όλα τα νέα παιδιά που "ξενιτεύονται" καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στην γενέτειρα τους.
Φωτεινή Αθηνέλη

















