Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιούνται τα Ιθωμαία στην Αρχαία Μεσσήνη, μια γιορτή με ιστορία 3000 χρόνων. Η έναρξη θα γίνει με την αφή της Φλόγας την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 19:30, ενώ η λήξη στις 21 του ίδιου μήνα. Πρόκειται για μια γιορτή με μακρόχρονη παράδοση και μεγάλη σημασία που περιλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικοθεατρικά δρώμενα.

Τα Ιθωμαία ήταν μια γιορτή της αρχαίας Ελλάδας που τελούνταν στη Μεσσήνη και διεκόπησαν από την επιδρομή των Βανδάλων, “ξαναζωντανεύοντας” το 1984 με τη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις που απαρτίζουν τη γιορτή αποτελούν πολιτιστικές δημιουργίες και κοινωνικές δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Τα φετινά Ιθωμαία έχουν να μας προσφέρουν πολλών ειδών θεάματα. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

2/8/2013 : «ΑΦΗ ΙΘΩΜΑΙΑΣ ΦΛΟΓΑΣ» από κοπέλες του χωριού μας και την θερμή υποστήριξη του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

4/8/2013 : «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» με την ηθοποιό – εμψυχώτρια παιδιών Τάμι Ρόρη.

5/8/2013 : «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΒΡΑΔΙΑ» (Μέρος Α) στα Πετράλωνα.

7/8/2013 : «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΒΡΑΔΙΑ» (Μέρος Β) στην πλατεία του χωριού μας.

10/8/2013 : «Ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ» του Δ.Ψαθά, από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης.

11/8/2013 : «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ» παρουσίαση δράσης των Παιδικών Χωρίων SOS και των Σαμαρειτών Καλαμάτας. «ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» από το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας. «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΧΟΡΟΙ» από το νεανικό τμήμα χορού Αρχαίας Μεσσήνης.

12/8/2013 : «ΣΥΖΗΤΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ»

13/8/2013 : «ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» στην πλατεία του χωριού μας.

16/8/2013 : «ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ στο χώρο του σχολείου του χωριού.

17/8/2013 : «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ»

18/8/2013 : «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» από το παιδικό θεατρικό τμήμα Αρχαίας Μεσσήνης. «ΛΕΥΚΟ ΑΓΚΑΘΙ» προβολή ταινίας stop-motion του Βενετσάνου Μπαλόπουλου.

21/8/2013 : «ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ» από τον καθηγητή και ερασιτέχνη – παρατηρητή αστρονόμο Γιάννη Οικονομόπουλο.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30 και η είσοδος είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.

Πέρα από τις εκδηλώσεις των Ιθωμαίων, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό Πανηγύρι στην Αρχαία Μεσσήνη το Σάββατο στις 17 Αυγούστου.

Τα Ιθωμαία αποτελούν μια σημαντική πολιτισμική παράδοση και σπουδαίο κατάλοιπο του παρελθόντος. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στα πολιτισμικά αγαθά που προσφέρει ο τόπος μας και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για να εξελίσσεται όλο και περισσότερο.

Ελλαδικό
anna pavlou
Η Άννα Παύλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσειεύσει στο Kalamata IN άρθρα διαφόρων θεμάτων.