«Όταν κάτι δεν υπάρχει, το… δημιουργείς», λένε, και μάλλον έχουν δίκιο. Το έχουν επιβεβαιώσει κατά καιρούς πολλοί, το επιβεβαιώνει με το δικό του -διαφορετικό- τρόπο ο κ. Χρήστος Κανελλόπουλος και το «Σύγχρονο Μουσείο Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας “Κανελλοπούλου Χρ. Ευγενία”», του οποίου είναι εμπνευστής και δημιουργός.

mouseio-1

Ποταμόπλοιο που κατασκευάστηκε από τη μαθήτρια του Σύγχρονου Μουσείου Σ.Κ. (Δ΄Δημοτικού)

Το συγκεκριμένο μουσείο ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά των έργων του, την αντιπροσωπευτικότητα, την πρωτοτυπία και, φυσικά, την καινοτομία. Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται το μοναδικό -στο είδος του- στη χώρα μας. Το μουσείο λειτουργεί έναν χρόνο περίπου στην πόλη της Καλαμάτας και θα το συναντήσετε περπατώντας στην οδό Ξενοφώντος.

mouseio-2

Έκθεμα του Σύγχρονου Μουσείου – Ρομπότ ο “Δρομέας”

Αποτελεί ένα χώρο έκθεσης κατασκευών, ευρεσιτεχνιών και πειραμάτων, αλλά και ένα χώρο μελέτης, έρευνας και δραστηριοτήτων. Μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών, γονέων και κυρίως μαθητών, καθώς το επισκέφτηκαν περίπου 2.000 μαθητές, ενώ δημιούργησαν στο χώρο του τα δικά τους έργα περισσότερα από 100 παιδιά από 5-18 ετών.

mouseio-10

Πιο συγκεκριμένα, στον εν λόγω χώρο, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις – παρουσιάσεις σε παιδιά και ενήλικες με ομαδικό και ατομικό χαρακτήρα. Επειδή, όμως, η δημιουργία είναι πράξη, παρέχονται, επίσης, όλα τα απαραίτητα εργαλεία, όργανα, συσκευές και υλικά σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους έργο, σε όσους επιθυμούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, σε όσους επιθυμούν να καινοτομήσουν. Τα έργα που κατασκευάζονται στο χώρο του μουσείου ανήκουν στους μαθητές – δημιουργούς.

mouseio-11

Οι μαθητές δημιουργούν έργα που μπορούν να τους φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητά τους όπως ο “Φακός” ή το “Ανεμιστηράκι” και έργα που τα διασκεδάζουν και τα ψυχαγωγούν στις ελεύθερες ώρες τους όπως το “Ρομπότ Δρομέας” ή το “Ερπυστριοφόρο Όχημα με Τηλεχειριστήριο”.

mouseio-3

Έκθεμα του Σύγχρονου Μουσείου – Ανεμόμυλος

Επιπλέον, σε συνεργασία με σχολεία παρέχεται η δυνατότητα να εξοπλιστούν οι τάξεις και τα εργαστήριά τους και, παράλληλα, τα παιδιά να γίνουν δημιουργοί ενός κοινού έργου. Τα παιδιά είτε ατομικά είτε συλλογικά (μέσω του σχολείου τους) έρχονται σε μία πρώτη επαφή με την κατασκευή χειροποίητων έργων, μαθαίνουν να προσδιορίζουν, να εφαρμόζουν, να συνεργάζονται, να κατασκευάζουν, να επιλέγουν, να υπολογίζουν, αλλά κυρίως μαθαίνουν να σκέφτονται και να εμπνέονται.

mouseio-6

Η πορεία εργασίας που ακολούθησε το κάθε παιδί ξεχωριστά, το βοηθά να μάθει να χειρίζεται με τα χέρια του μικρά αντικείμενα και εργαλεία, να εξασκεί το μυαλό του και την υπομονή του, να αναπτύσσει την ομαδικότητα του και τέλος να ικανοποιείται από τη χαρά της δημιουργίας με τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της αυτοπεποίθησής του και την επιθυμία για συνέχιση της δημιουργικότητας του.

mouseio-4

Έκθεμα του Σύγχρονου Μουσείου – Ηλιακό Ποδήλατο

Είναι ένας χώρος δημιουργίας, παιδείας και πολιτισμού με εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, μορφωτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό σκοπό, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να δημιουργήσει σε αυτόν.

mouseio-7

Έκθεμα του Σύγχρονου Μουσείου – Αγωνιστικό Όχημα “Ποντικοπαγίδα”

Περιηγηθείτε στον χώρο:

Μετακινηθείτε με τον κέρσορα του ποντικιού σας στον χώρο

Δείτε περισσότερα για το “Σύγχρονο Μουσείο Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας «Κανελλοπούλου Χρ. Ευγενία”>

mouseio-5

mouseio-9

mouseio-12

mouseio-13

Ελλαδικό