Τα νομίσματα, πέρα από την ονομαστική τους αξία, αποτελούν ιστορικά τεκμήρια εν σμικρώ. Η Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε το νομισματικό πρόγραμμα της για το 2020, που υλοποιείται κάθε χρόνο, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών. Φέτος ένα εκ των πολλών συλλεκτικών νομισμάτων, είναι αφιερωμένο στην Αρχαία Μεσσήνη.

Πρόκειται για ένα χρυσό νόμισμα, ονομαστικής αξίας 50 ευρώ, που εικονίζει στη μια του όψη την Αρκαδική Πύλη και στην άλλη το Εκκλησιαστήριο, από ψηλά. Το χρυσό νόμισμα ανήκει στη σειρά “πολιτιστική κληρονομιά”. Να σημειωθεί ότι έχουν τυπωθεί μόλις 1.500 τεμάχια.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο www.diazoma.gr:

«Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε το 2020 να τιμήσει το σπουδαίο έργο που επιτελείται τις τελευταίες δεκαετίες στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης, που αποτελεί πρότυπο χάρη στο υποδειγματικό έργο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και αντιπροέδρου του “Διαζώματος”, Πέτρου Θέμελη.

Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, από σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο.

Στο παραπάνω πλαίσιο και με θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά – Αρχαία Μεσσήνη” φιλοτεχνήθηκε ένα μοναδικής αισθητικής και συλλεκτικής αξίας χρυσό νόμισμα (mini gold), που αποτυπώνει στη μία όψη την Αρκαδική Πύλη.

Η Αρκαδική Πύλη εντοπίζεται στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου και υπήρξε η μία από τις δύο πύλες για την Αρχαία Μεσσήνη. Αποτελούσε τμήμα των οχυρώσεων της αρχαίας πόλης και παραμένει ένα επιβλητικό μνημείο, σύμβολο ισχύος και δείγμα υψηλής οχυρωματικής τεχνικής. Η Πύλη αποτελούσε “σήμα κατατεθέν” της αρχαίας πόλης ήδη από την εποχή του Παυσανία, και εν συνεχεία αντικείμενο θαυμασμού των πρώτων Ευρωπαίων περιηγητών.

Η έκδοση και κυκλοφορία χρυσού νομίσματος της Αρχαίας Μεσσήνης, ονομαστικής αξίας 50 ευρώ, θα κυκλοφορήσει σε 1.500 τεμάχια.

Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος. Πληροφορίες για το Νομισματικό Πρόγραµµα δημοσιεύονται στους δικτυακούς τόπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος».

Elladiko