Στη Νέδουσα Αλαγονίας, μόλις μισή ώρα από την Καλαμάτα, κατά την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένα καρναβάλι, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για ένα αγροτικό δρώμενο που έχει ως στόχο την καλή χρονιά και ευημερία στο χωριό.

Στη μικρή πλατεία εκατοντάδες λάτρεις της Ελληνικής παράδοσης συνωστίζονται για να πάρουν μέρος σε πρωτόγονες ιεροπραξίες. Ένα είδος λαϊκού θεάτρου στήνεται και ένας θίασος μεταμφιεσμένων ακολουθεί μια σειρά από πράξεις, όπως μουντζούρωμα, γάμος, κηδεία, ανάσταση, πράξεις που θα «εξασφαλίσουν» στο χωριό γονιμότητα διώχνοντας το κακό μακριά.

Τη Μουτζουροδευτέρα στη Νέδουσα δεν υπάρχει ούτε τελετή έναρξης ούτε τελετή λήξης! Δεν υπάρχουν διοργανωτές ούτε διοργάνωση. Το Καρναβάλι της Νέδουσας την Καθαρά Δευτέρα ανήκει στον κύκλο των πιο σημαντικών εθιμικών εκδηλώσεων της αποκριάτικης περιόδου που τελούνται πανελληνίως, με μορφή δρωμένου.

16684193_1172132956239597_1419722909522794055_n

Κυριαρχούν τραγόμορφα μεταμφιεσμένοι, ζωσμένοι βαριά ποιμενικά κουδούνια, και όπου υπάρχει στις επιμέρους φάσεις μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά, καθώς επίσης το μοτίβο του θανάτου και της ζωής.

“..Σειρά έχει ο χορός των τράγων, όπου άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε τράγους με μεγάλες κουδούνες περασμένες στο λαιμό τους επιδίδονται σε εικονικές μάχες κρατώντας όλο το χωριό σε ένταση από τους ήχους των κουδουνιών που χτυπούν ασταμάτητα…”

Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα