Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας παρουσίασαν, το φετινό καλοκαίρι, την «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, μια παράσταση που τράβηξε τα βλέμματα όλων και το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, σε μία νέα ανάγνωση που πρότεινε ο Βασίλης Νικολαϊδης, σε μουσική Νίκου Ξανθούλη και με «δυνατά» ονόματα που προδιέγραφαν την επιτυχία.

Η παράσταση απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ιδίως χάρη στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, της Πέμης Ζούνη και του Αντώνη Καφετζόπουλου, ενώ χαρακτηρίστηκε ισορροπημένο το αποτέλεσμα, κινούμενο μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας.

Η παράσταση έχει ήδη ανέβει στην πόλη μας με επιτυχία και όποιος δεν πρόλαβε να την απολαύσει θα του δοθεί η δυνατότητα στις 7  Σεπτεμβρίου στις 21:00, που θα παρουσιαστεί πάλι η παράσταση στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Μαθητικό-Φοιτητικό-Ομαδικό 12 €, Με κάρτα ανεργίας 10 €

Λίγα λόγια για την παράσταση και τους συντελεστές:

Μετά την πανωλεθρία στις Συρακούσες, ο Ευριπίδης γράφει το 412 π.Χ. ένα έργο στα όρια της τραγικωμωδίας. Δεκαεπτά χρόνια από την έναρξη της τρωικής εκστρατείας, η Ελένη συναντά πάλι τον Μενέλαο και ανατρέπει το μύθο της άπιστης γυναίκας. Η Ελένη, αν και έχει πλούσια παραμυθένια δράση, έρωτα, ανατροπές και αίσιο τέλος, χαρακτηρίζεται από έντονο φιλοσοφικό υπόβαθρο.

Στην  «ΕΛΕΝΗ» το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία, αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»…

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που το έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «Πιραντελική» διάστασή του, με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».

Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζει πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων με σύγχρονα όργανα, υποδηλώνοντας έτσι τη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας. Μάλιστα, ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης (καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας), έχει ασχοληθεί σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο με την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.

 

«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης
Μουσική – Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Τσαπόγας

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
ΕΛΕΝΗ: Πέμη Ζούνη
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Αντώνης Καφετζόπουλος
ΤΕΥΚΡΟΣ: Νίκος Αρβανίτης
ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ: Αντώνης Καρυστινός
ΘΕΟΝΟΗ: Νίκη Παλληκαράκη
ΑΓΓΕΛΟΣ Α΄: Γιάννης Κοτσαρίνης
ΕΤΕΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ: Γιώργος Τσαπόγας

Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Σωτηρία Ρουβολή,Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου

INDEVIN
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.