Το εστιατόριο “Καντοίνα” (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας) οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 24 Απριλίου στις 20:00 για να τιμήσει τη μνήμη της πρωτοπόρου κριτικού γεύσης Μαρίας Χαραμή.

Για την Μαρία θα μιλήσουν οι: Σταύρος Θεοδωράκης, δημοσιογράφος, Άρης Μαλανδράκης, δημοσιογράφος και τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Φλώρου.

“Ούτε που θυμάμαι που γνωριστήκαμε. Θα κάπνιζε πούρο. Θα ήταν στο πλευρό της ο Θάνος. Θα δοκίμαζε απ’ όλα τα πιάτα. Θα έπινε μικρές γουλιές κόκκινου κρασιού. Θα ρωτούσε να μάθει. Θα σημείωνε, ίσως. Δεν ξέρω γιατί αλλά τη Μαρία δεν μπορώ να τη σκεφτώ πουθενά αλλού παρά μόνο σε ένα τραπέζι. Με άσπρο κολλαριστό τραπεζομάντιλο. Ή και τάβλες σκέτες. Αρκεί να ήταν πάνω σε αστραφτερό πάτωμα. Και να υπάρχουν λουλούδια κοντά. Πρωινά, όχι μαραμένα. Ήταν μεγάλη αρχόντισσα η Μαρία.

Η μόνη γυναίκα στην Αθήνα, στον κόσμο όλο νομίζω, που ήξερε τόσα πολλά μυστικά. ”Για σεντόνια, Σταύρο μου, θα πας εκεί”. Τα συρτάρια μου είναι γεμάτα με τις συμβουλές της. Έκοβα τη σελίδα της στο ΒΗΜΑgazino και τη φύλαγα. Συμβουλές για το ξύρισμα, για το πότισμα, για το γυάλισμα των ασημικών. Θα γυάλιζα ποτέ ασημικά; Ποτέ. Αλλά όποιο θέμα και να έγραφε η Μαρία το αγαπούσες. Η γραφή της, σου μαλάκωνε την ψυχή. Διάβαζες τις συνταγές της και χόρταινες. Σου σέρβιρε νερό στην αυλή της και νόμιζες ότι το έπινες από ποτάμι…”.

Σταύρος Θεοδωράκης, Protagon, 20 Oκτωβρίου 2012

Υποστήριξη :

– Bιβλιοπωλείο ”Βιβλιόπολις”

– Εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού ”Μataroa”

– Καφέ-μεζεδοπωλείο ”Στο κύμα”

ΥΓ. Με την Μαρία γνωρίστηκα στην 1 Μαρτίου 2010 στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της ”Η χαρά της ζωής” (εκδόσεις Καστανιώτη) στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα. Έκτοτε επικοινωνούσαμε, και με γενναιοδωρία μου χάριζε πληροφορίες. Είχαμε συμφωνήσει να έρθει κάποια στιγμή και στην Καλαμάτα. Δυστυχώς, η ασθένειά της άρχισε να την καταβάλει. Η Μαρία πέθανε στις 19 Οκτωβρίου 2012.

INDEVIN