Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού στο Πνευματικό Κέντρο χθες, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Ο κόσμος που παρευρέθηκε είχε την ευκαιρία να δει το ντοκυμαντέρ «Νυχτολούλουδα» του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού και να μιλήσει μαζί του. Το φιλμ έδειξε κάποια στιγμιότυπα από τη ζωή του Μανόλη, ενός τυφλού παιδιού που εντάχθηκε στο γενικό δημοτικό σχολείο. Μέσα από το ντοκυμαντέρ αυτό φάνηκε η ανάγκη του να τον αντιμετωπίζουν και να του συμπεριφέρονται όπως στα μη τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα, δηλαδή, χωρίς οίκτο και εξαναγκασμούς.

Ο Νίκος Γραμματικός, στο τέλος της ταινίας, μας μίλησε γι’ αυτό το «παιδί» του. Μας ανέφερε πως γυρίστηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή, το 1998, και προβλήθηκε πολλές φορές από την κρατική τηλεόραση. Μάλιστα, έγινε προβολή της και πριν την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2011. Τα γυρίσματα κράτησαν δύο χρόνια και εννιά μήνες, αποτελώντας, σύμφωνα με τον ίδιο, την καλύτερη εμπειρία της ζωής του. Από τότε έχει αναπτύξει γερές φιλίες με τους συντελεστές του φιλμ  με τους οποίους κρατάει ακόμα επαφή. Κι εκείνος, με τη σειρά του, τόνισε την ανάγκη να φερόμαστε στα άτομα με μειωμένη όραση και τα τυφλά με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για το κοινό που την παρακολούθησε, καθώς φάνηκε συγκλονισμένο από τη θέαση του ντοκυμαντέρ. Το σίγουρο είναι πως από το Πνευματικό Κέντρο βγήκαν λίγο διαφορετικοί άνθρωποι καθώς είδαν τη ζωή και από μια άλλη σκοπιά.

Μάλιστα, μπορείτε να δείτε την ταινία μέσω του YouTube παρακάτω:

 

Δείτε επίσης: Τζίνα Πετροπούλου: «Το ντοκυμαντέρ είναι ένα μέσο για ευαισθητοποίηση σχετικά με πολλά προβλήματα»

Ελλαδικό
Άννα Παύλου
Η Άννα Παύλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσειεύσει στο Kalamata IN άρθρα διαφόρων θεμάτων.