Σήμερα, Παρασκευή, 7 Αυγούστου, είναι η Διεθνής Ημέρα Μπύρας (International Beer Day), η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου. Ξεκίνησε ως τοπική γιορτή στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, αλλά από το 2007 ξεκίνησε να διεθνοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η γιορτή έχει τρεις στόχους, οι οποίοι είναι: να φέρει μαζί τους φίλους για μια μπύρα, να τιμήσει τους παραγωγούς μπύρας σε όλο τον κόσμο και τους διαμεσολαβητές της με τους καταναλωτές  και να ενώσει τον κόσμο κάτω από τη σημαία της μπύρας.

Εμείς θέλουμε, τη συγκεκριμένη Ημέρα, να την αφιερώσουμε στις ελληνικές μπύρες, γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του εξωτερικού και ότι, αν δεν το έχετε ήδη πράξει, αξίζει να τις δοκιμάσετε… Παρουσιάζουμε παρακάτω κάποιες από τις ελληνικές ζυθοποιίες που κυκλοφορούν στην ελληνική και, όχι μόνο, αγορά.

Ξανθιές, μαύρες, κόκκινες, καστανές, pale lager, strong pale lager, vienna, german hefeweizen, dunkel,  pale ale, pilsener, double malt… είναι κάποια από τα είδη και τους τύπους στους οποίους έχετε τη δυνατότητα να τις απολαύσετε. Ικανοποιούν όλα τα γούστα, ακόμη και τα πιο απαιτητικά… τις βρίσκουμε με ωραία αρώματα και εξαιρετική γεύση.

Άλφα: Η πρώτη μπύρα με ελληνικό όνομα, αποτελεί μία από τις παλαιότερες μάρκες μπύρας στη χώρα μας . Οι τύποι και τα χρώματα αντίστοιχα που θα τη βρεις είναι: Lager: pale lager, ξανθό / Lager Strong: strong pale lager, ξανθό / Weiss: german hefeweizen, ξανθό. Παράγεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Βεργίνα:  Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κυκλοφόρησε τη συγκεκριμένη μπύρα το 1998. Οι τύποι και της συγκεκριμένης μπύρας ποικίλουν… Βεργίνα Premium:  pale lager, ξανθιά / Βεργίνα Κόκκινη: vienna, κόκκινη / Βεργίνα Weiss: german hefeweizen, ξανθιά… για όλα τα γούστα.

Zeos: Τα είδη της πολλά…  black mak, blue mak, pilsner, orange. Την βρίσκεις και σε απαστερίωτη εκδοχή με ημερομηνία λήξης έως 45 ημέρες. Παράγεται στην Αργολίδα από την ομώνυμα ζυθοποιία.

ΒΙΟΣ 5: pale lager, χρώματος ξανθού, παράγεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιεία. Λέγεται ότι είναι η πρώτη μπύρα στον κόσμο από 5 δημητριακά.

Β29: Μπύρα βιολογικής παραγωγής με περίεργη και ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία μέχρι και σήμερα είναι…μυστική.

Νήσος: pilsener, ξανθιά, παράγεται από τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο.

Πειραϊκή: Διατίθεται σε δύο τύπους  pilsener και pale ale, σε χρυσόξανθο και κεχριμπαρένιο αντίστοιχα χρώμα. Παράγεται από την Πειραϊκή Μικροζυθοποιία. Είναι μια μπύρα βιολογική, με φυσικά υλικά χωρίς συντηρητικά.

Fix Hellas: Η μπύρα με τη μεγαλύτερη, σε διάρκεια χρόνου, ιστορία…από το 1864. Ξανθιά, pale lager, η οποία παράγεται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Septem: …και της συγκεκριμένης ζυθοποιίας τα είδη ποικίλουν.

Μπύρα Σαντορίνης: Volkan Blonde Pilsner και Volkan Black Wheat Lager, μπύρες με άρωμα κυκλαδίτικο…

Χάρμα: Η συγκεκριμένη μπύρα παράγεται στα Χανιά από την Κρητική Ζυθοποιία και μόνο σε βαρέλι. Διατίθεται σε δύο τύπους και σε δύο χρώματα αντίστοιχα,  lager και dunkel, ξανθιά και μαύρη.

Corfu Beer: Μπύρες που παράγονται από την Κερκυραϊκή μικροζυθοποιία  σε τέσσερα διαφορετικά είδη.

Ευχαριστούμε πολύ τον Αλέξανδρο Σεϊντάνη και το www.beer.gr για την πολύτιμη βοήθειά του!

Ελλαδικό
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.