“Επιστρέφει” αυτές τις μέρες η διαδικτυακή πλατφόρμα του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την κοπή εικονικής βασιλόπιτας.
Στη διεύθυνση http://pita.vacilos.com/ όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει τη δική του βασιλόπιτα, να γράψει μήνυμα και να τη μοιραστεί με τους αγαπημένους του, διαδικτυακά.
Η εικονική βασιλόπιτα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, για να δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, φορείς, αλλά και ιδιώτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις εν μέσω καραντίνας και να κάνουν τις εκδηλώσεις με ασφάλεια, διαδικτυακά. Κόπηκαν έτσι περισσότερες από 10.000 εικονικές βασιλόπιτες με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 ατόμων. Φέτος η λειτουργία της πλατφόρμας ξεκινά πιο νωρίς, ώστε να είναι διαθέσιμη ήδη από τις ημέρες των γιορτών.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Μανόλης Γουάλλες διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας, εξηγεί για την ιδέα: «Οι γονείς μου ζουν στα Κύθηρα και εγώ στο Αργος. Ετσι ξέρω από πρώτο χέρι πως αυτές τις ημέρες οι αποστάσεις φαντάζουν ακόμα μεγαλύτερες. Γι’ αυτό φέτος ανοίγουμε την πλατφόρμα πριν την Πρωτοχρονιά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις οικογένειές μας. Είτε σας κρατά μακριά από τους αγαπημένους σας η πανδημία, είτε οποιοσδήποτε άλλος λόγος, μπορείτε τουλάχιστον να κόψετε μαζί τη βασιλόπιτα! Δεν θα μπορούσαμε βέβαια από μακριά να σας προσφέρουμε τη γλυκιά γεύση της βασιλόπιτας, ελπίζουμε όμως να βοηθήσουμε να σωθεί κάτι από τη μαγεία της κοπής της πίτας και του ψαξίματος για το φλουρί».
Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ή “ΓΑΒ LAB” όπως είναι ευρύτερα γνωστό, εστιάζει στις εφαρμογές της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο, παράγει και κοινωνικό έργο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του προς όφελος της κοινωνίας, με έμφαση στις ανάγκες των παιδιών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ενδεικτικές δράσεις περιλαμβάνουν τη λειτουργία δωρεάν σχολείου ρομποτικής στο Ναύπλιο για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, την παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και για σχολικές ομάδες, τη δημιουργία διαδικτυακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την περίοδο της πανδημίας, τη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες. Η εικονική βασιλόπιτα είναι μια ακόμη τέτοια δράση.