Η Costa Navarino συμμετέχει στο Xprize Wildfire, μια πρωτοβουλία για να βρεθούν καινοτόμες ιδέες για την εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών. Ο τετραετής διαγωνισμός, ο οποίος είναι ανοικτός σε όλους, αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Xprize, με στόχο να βρει εφικτές λύσεις.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 ομάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκ των οποίων τέσσερις από την Ελλάδα. Στόχος του Xprize Wildfire είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ανιχνεύουν και θα καταστέλλουν μια δασική πυρκαγιά υψηλού ρίσκου μέσα σε 10΄ ή λιγότερο.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο τομείς, με συνολικό έπαθλο αξίας 11 εκατ. δολαρίων για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν. Στον τομέα «Διαστημική ανίχνευση πυρκαγιάς» οι εγγραφές είναι ανοικτές έως τις 31 Οκτωβρίου. Ο δεύτερος τομέας, «Αυτόνομη ανταπόκριση σε πυρκαγιές», δέχεται εγγραφές έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Οι ομάδες που θα εγγραφούν στον δεύτερο τομέα μπορούν να διαγωνιστούν για το έπαθλο ενός εκατ. δολαρίων «Lockheed Martin Accurate Detection Intelligence Bonus Prize», για καινοτομίες στον ακριβή εντοπισμό των πυρκαγιών.

Ελλαδικό