Είναι γεγονός ότι διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η οποία έχει ολοφάνερα επηρεάσει τόσο τις οικονομικές όσο και τις κοινωνικές δομές της χώρας. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ολοένα και πιο έντονη απομάκρυνση των πολιτών από τις επιχειρήσεις και η μείωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές πως οι μόνες επιχειρήσεις οι οποίες θα καταφέρουν να κρατήσουν τον καταναλωτή κοντά τους και να βγουν αλώβητες από την οικονομική κρίση, είναι εκείνες οι οποίες υποστηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, σέβονται τους εργαζόμενούς τους, δημιουργούν θέσεις εργασίας και είναι κοινωνικά υπεύθυνες.

Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος του Great Place to Work® Institute Hellas κος Δημήτρης Γ. Μαύρος, την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 σήμανε την έναρξη της τελετής όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία «Best Workplaces» στις 25 επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2013.

Ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον – και μοναδική στον τουριστικό τομέα – βρίσκεται η Costa Navarino. Ο διεθνής τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών που αναπτύσσεται στη Μεσσηνία, δημιούργησε με την πρώτη φάση λειτουργίας του περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας.

Η Costa Navarino, προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε αφορμή για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, μέσα από πρωτοβουλίες όπως οι μηνιαίες βραβεύσεις των συνεργατών, οι εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και η Ετήσια Γιορτή Συνεργατών. Ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση δίνεται στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, καθώς και στη διασφάλιση της αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσω πολιτικής “ανοικτής πόρτας”, προγραμμάτων coaching και mentoring και έκδοσης μηνιαίου περιοδικού. Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες διασφάλισης άριστων εργασιακών συνθηκών πλαισιώνονται από σειρά ειδικών παροχών και προνομίων.

Όπως ανέφερε η κα. Έλενα Γκίκα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, «η Costa Navarino για όλους εμάς τους εργαζομένους που γράφουμε καθημερινά την ιστορία της, δεν είναι απλά ένας χώρος εργασίας. Είναι ένα εμπνευσμένο όραμα και μια προσωπική αποστολή για τον καθέναν από εμάς. Είναι ένας τόπος πραγματοποίησης ονείρων, τόσο για τους επισκέπτες μας όσο και για τους συνεργάτες μας…

Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στην προσωπική του επιστολή προς τους εργαζομένους κατά την έναρξη της λειτουργίας, έγραφε: «Το ότι βρίσκεσαι λοιπόν σήμερα εδώ δεν οφείλεται στο ότι έχεις “μπάρμπα στην Κορώνη” αλλά σε αυτό που εσύ είσαι και στο ότι κάποιοι πίστεψαν στις ικανότητές σου και στη μελλοντική σου εξέλιξη και προκοπή. Εύχομαι όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, να δώσει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου η φαμίλια μας – μονοιασμένη, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοσεβασμό – να φτάσει το σκοπό της. Η λέξη σεβασμός πρέπει να είναι η σημαία μας. Σεβασμός στην ιστορία μας, στην κουλτούρα μας, στο περιβάλλον, στην εργασία μας, στον συνάδελφό μας, στον επισκέπτη μας». Έτσι, λοιπόν, με την πυξίδα μας σταθερά προσανατολισμένη στην αξιοκρατία και στο σεβασμό χτίζουμε καθημερινά μια εναλλακτική, απόλυτα ανθρωποκεντρική πραγματικότητα στην Costa Navarino. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοί μας ανέδειξαν σε ένα άξιο επιβράβευσης εργασιακό περιβάλλον και τους ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό».

Λίγα λόγια για τα βραβεία «Best Workplaces»

Η αξιολόγηση και βράβευση των εταιρειών έγινε για 11η συνεχή χρονιά βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας Best Workplaces, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το Great Place to Work® Institute Hellas με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν, είναι υποψήφιες για να μπουν στη λίστα των καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη οι οποίες θα βραβευθούν τον προσεχή Ιούνιο στην Ιρλανδία.

Στη φετινή εορταστική εκδήλωση, βραβεύθηκαν 25 επιχειρήσεις, οι οποίες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους:

10 «μεγάλες» επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 251 εργαζόμενους

10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους, και

5 «μικρές» επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους

Μπορείτε να δείτε τις εταιρείες που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν ως Best Workplaces 2013 στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.greatplacetowork.gr

Ελλαδικό