Η Χριστίνα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο ATHENAEUM απ΄ όπου αποφοίτησε το 1995 από την τάξη του Κώστα Πασχάλη με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Είναι Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1995 κέρδισε την Α΄ Διάκριση στο Lied-Oratorium λαμβάνοντας μέρος στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού Μaria Callas – Grand Prix. Συνέχισε τις σπουδές της στο Lied-Oratorium με υποτροφία από το Σύλλογο Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κοντά στους Κurt Equiluz και Margarita Lilova.

Χριστίνα Γιαννακοπούλου Έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Α., το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με την Όπερα Δωματίου Αθηνών. Πολλές επίσης και οι εμφανίσεις της στο εξωτερικό: Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία κ.α., ερμηνεύοντας έργα των Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Mendelssohn, Wolf, Berg, Britten κ.α. Το 2000 έκανε την εμφάνισή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή τραγουδώντας το ρόλο της Βασίλισσας της Νύχτας στο Μαγικό Αυλό του W.A. Mozart, την Εcho στην όπερα Αριάδνη στην Νάξο του R. Strauss και Atalante στην όπερα Xerxes του G.F. Händel. Από το 2002 διδάσκει μονωδία και στο ωδείο Αtheneum και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Απόφοιτες και τελειόφοιτες σπουδάστριες της τάξης της μονωδίας της σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συμμετέχουν και ανοίγουν τις εκδηλώσεις για την εβδομάδα της Μαρίας Κάλλας, για τα 6 χρόνια του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του ΜΣΚ & τα 90 έτη από τη γέννηση της μεγάλης Μαρίας Κάλλας, στη Καλαμάτα.

Εμείς, μιλήσαμε με την Χρ. Γιαννακοπούλου και μας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Τί πιστεύετε ότι έκανε την Κάλλας να ξεχωρίσει τόσο πολύ;

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε τόσο ξεχωριστή λόγω της πληρότητας της καλλιτεχνικής της φυσιογνωμίας: πέρα από το φωνητικό ταλέντο, την σπάνια χροιά της φωνής της, και την εκφραστική της δεινότητα, υπήρξε εξαιρετική γνώστης του ρεπερτορίου, το οποίο μελετούσε διεξοδικά σε κάθε του έκφανση. Επιπλέον, η μελέτη της χαρακτηριζόταν από μεγάλη πειθαρχία και εξαιρετική λεπτομέρεια. Αφοσιωνόταν με μεγάλη προσήλωση στον σχεδιασμό της κάθε κίνησης, του κάθε μορφασμού που θα πραγματοποιούσε στη διάρκεια ενός ρόλου.

 

Αποτέλεσε ποτέ πρότυπο για εσάς, λόγω και της κοινής σας καταγωγής;

Βεβαίως και αποτέλεσε πρότυπο, ιδίως στις κατευθυντήριες γραμμές της μελέτης ενός μουσικού έργου, αλλά και στην ερμηνεία.

 

Τεχνικώς τί έχετε να πείτε για την Κάλλας; Οφείλεται στην τεχνική της η από ένα σημείο σταδιακή παρακμή της καριέρας της; (Έχουν ειπωθεί πολλά επί αυτού, όπως φερειπείν για κάποιο πρόβλημα υγείας που επηρέασε τις χορδές της.)

Κατά την άποψή μου η τεχνική της Κάλλας δεν αποτέλεσε αίτιο της παρακμής της καριέρας της. Πέρα από το πρόβλημα υγείας, που όντως φαίνεται να είχε σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, μερικοί ακόμη λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν συντελέσει στην φωνητική της παρακμή ήταν η απότομη και  συχνή εναλλαγή ρεπερτορίου καθώς και η καθημερινή χρήση της φωνής της σε μεγάλο βαθμό, καθώς τραγουδούσε σχεδόν κάθε μέρα σε διαφορετική παράσταση, ιδαίτερα στην καμπή της καριέρας της.

 

Πολλοί επισημαίνουν ότι η Κάλλας έχει ξεπεραστεί, ότι μετά από τόσες δεκαετίες θα υπάρχει έστω και μία καλύτερή της, εσείς τί έχετε να πείτε επί αυτού;

Η Κάλλας, όπως και κάθε καλλιτέχνης αυτού του διαμετρήματος, δεν πιστεύω ότι είναι συγκρίσιμη. Η Κάλλας ήταν μοναδική τόσο ως φωνή, όσο και ως προσωπικότητα και η σύγκρισή της με άλλες τραγουδίστριες είναι το λιγότερο άστοχη αν όχι και άδικη και για τις δύο πλευρές.


Επίσης, κάποιοι διατείνονται ότι οι εποχές της μεγάλης καριέρας, όπως επί παραδείγματι αυτή της Κάλλας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Έσεις πιστεύετε ότι είναι εφικτό ή εύκολο μία αντίστοιχη περίπτωση να λάβει τα καθέκαστα με την επικρατούσα κατάσταση;

Όπως προείπα, θεωρώ πως η σύγκριση είναι άστοχη. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η μουσική αγορά έχει διαφοροποιηθεί εντελώς, κυρίως λόγω της αυξημένης δύναμης της εικόνας και των οπτικο-ακουστικών μέσων γενικότερα. Την εποχή εκείνη το κοινό είχε συγκεκριμένα ιδανικά, τα οποία δεν είναι πλέον ίδια. Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξουν τέτοιου βεληνεκούς καριέρες, ωστόσο με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Όπως όλα, έτσι και ο χώρος της όπερας μεταβάλλει τα δεδομένα του με τον χρόνο.


Τέλος, τί σας έχουν εκφράσει κατα καιρούς οι μαθήτριές σας; Λειτουργεί για αυτές η Μαρία Κάλλας ως κίνητρο για να ασχοληθούν με την όπερα; και τί θα έχουμε την τιμή να απολαύσουμε στην συναυλία των μαθητών σας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας;

Σίγουρα η Μαρία Κάλλας λειτουργεί και θα λειτουργεί ως κίνητρο αλλα και ως πρότυπο για τους ενασχολoύμενους με το τραγούδι. Βέβαια ο καθείς έχει και τις δικές του ανάγκες για να εκφραστεί μέσα από αυτό.

 

Οι νέες καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν διάφορα αποσπάσματα από όπερες όπως από “Γάμοι  του Φίγκαρο” του Μότσαρτ, “Τζάννι Σκίκι” και “Λα Μποέμ” του Πουτσίνι, “Ριγκολέττο” του Βέρντι και άλλα έργα και συνθέτες με τους οποίους η Μαρία Κάλλας έχει άρρηκτα συνδέσει το όνομα και την τέχνη της.

Ελλαδικό