Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα την χρήση ημιαγώγιμων τσιπ σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές από υπολογιστές και αυτοκίνητα έως φούρνους μικροκυμάτων και κινητά τηλέφωνα. Η συνεχής εξάπλωση των μικροτσιπ όμως έχει οδηγήσει σε τεράστια ζήτηση και πλέον παρατηρούνται ελλείψεις σε αυτά. Οι ελλείψεις τσιπ δεν φαίνεται να μειώνονται αλλά να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία

Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πλήγμα από την έλλειψη μικροτσιπ έχει δεχτεί η αυτοκινητοβιομηχανία. Με τα καινούρια αυτοκίνητα να απαιτούν μεγάλο αριθμό τσιπ για βασικές αλλά και επιπρόσθετες λειτουργίες, οι εταιρείες αναγκάζονται να μειώσουν τις ημερήσιες παραγωγές τους με αποτέλεσμα την μείωση προσωπικού και το κλείσιμο εργοστασίων. Αρκετές εταιρείες επίσης αναγκάζονται να αφαιρούν επιπλέον χαρακτηριστικά από τα αυτοκίνητα τους, όπως κάμερες που βοηθούν τον οδηγό στο παρκάρισμα, οθόνες από το εσωτερικό των οχημάτων και άλλα συστήματα που απαιτούν ημιαγώγιμα τσιπ.

Αρκετοί αρμόδιοι εταιρειών προειδοποιούν ότι η έλλειψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2022 και αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ακόμη και εταιρείες που νοικιάζουν αυτοκίνητα όπως η Hertz για παράδειγμα ανακοίνωσαν ότι λόγω του προβλήματος αυτού θα ενισχύσουν τους στόλους τους με μεταχειρισμένα οχήματα που θα αγοράζουν μέσω δημοπρασιών, αρκεί φυσικά να είναι σε καλή κατάσταση και να έχουν λίγα χιλιόμετρα.

Pexels

Έλλειψη τσιπ και στους επεξεργαστές και τις κάρτες γραφικών

Σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται και στους προσωπικούς υπολογιστές με μειωμένο απόθεμα σε επεξεργαστές αλλά και κάρτες γραφικών. Με τα κρυπτονομίσματα να αυξάνονται συνεχώς, έτσι αυξάνεται και η ζήτηση δυνατότερων καρτών γραφικών για τη συγκέντρωσή τους. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ η εκπαίδευση εξ΄αποστάσεως όπως και η τηλεργασία συμβάλλοντας και αυτά στο ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Έναν ακόμη λόγο για την αύξηση ζήτησης μικροτσίπ αποτελεί η άνθηση της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Ολοένα και περισσότερα άτομα μπαίνουν στον κοσμο των βιντεοπαιχνιδιών, πράγμα που απαιτεί μεγάλη υπολογιστή δύναμη, είτε μιλάμε για πολεμικά παιχνίδια, για αθλητικά ή για παιχνίδια διαδικτυακών καζίνο όπως είναι τα φρουτάκια της NetBet. Η έλλειψη αποθεμάτων έχει δημιουργήσει αισθητή αύξηση στις τιμές των τσιπ, αυξάνοντας με τη σειρά τους τις τιμές των επεξεργαστών και καρτών γραφικών.

Προβλήματα σε άλλους τομείς

Καθώς τα μικροτσιπ είναι πλέον σε πολλές συσκευές που χρησιμοποιεί ο καθένας καθημερινά, όπως είναι τα κινητά, οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια, οι φούρνοι και πολλές άλλες, αναμένονται ελλείψεις και στις παραγωγές αυτών. Ήδη έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου δεν υπήρχε απόθεμα σε συγκεκριμένα μικροτσίπ σε τηλεοράσεις και κινητά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μειωμένες παραγωγές. Αρμόδιοι προειδοποιούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, το πρόβλημα θα επηρεάσει όλες τις εταιρείες καθώς το πρόβλημα τους αφορά όλους.

Pexels

Σχέδια ενίσχυσης της αγοράς με ημιαγώγιμα τσιπ

Με πολλούς ειδικούς να μιλούν για ένα πρόβλημα που δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, το οποίο μπορεί κάλλιστα να διαρκέσει μέχρι και το 2022, τα κράτη αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να αυξήσουν την παραγωγή ημιαγώγιμων τσιπ. Η Intel ανακοίνωσε το άνοιγμα 2 εργοστασίων παραγωγής τσιπ, των οποίων το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση παρασκευής τσιπ και η Η.Π.Α βρίσκονται στη δεύτερη, η Ευρώπη παράγει λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου αποθέματος. Αυτό το ποσοστό θέλουν να ανέβει στο 20% οπότε ενδέχεται να επενδύσουν 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτό το σκοπό. Το σίγουρο είναι ότι δίχως σημαντικές ενέργειες το πρόβλημα θα αυξηθεί σημαντικά με ακόμη σημαντικότερες συνέπειες σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Ελλαδικό