Η έκθεση “Άρτος – Οίνος – Έλαιον” ξεκινά σήμερα 22 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 24, διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά από τον Δήμο Καλαμάτας στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η προβολή των μεσσηνιακών προϊόνντων, αλλά και του λαϊκού μας πολιτισμού, τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με τις καλλιέργειες. Φέτος η έκθεση θα εστιάσει στο ελαιόδενδρο και στα προϊόντα του.

Σκοπός είναι να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι τον κύκλο της σοδειάς και όσα τον συνόδευαν. Το πρόγραμμα της έκθεσης για όλες τις ημέρες έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

Το Σάββατο 22 Αυγούστου και ώρα 20.00, στον χώρο μπροστά στο Αναψυκτήριο του Πάρκου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Δήμαρχο, αφού τελεσθεί Αγιασμός από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και κατόπιν θα γίνει ξενάγηση στο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο του Σπύρου Κατσίρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

Την Κυριακή 23 Αυγούστου και ώρα 20.30, στο χώρο του πατινάζ θα παρουσιασθεί το εξής πρόγραμμα:

-Δρώμενο Γάμου ( Προξενιό, Φανερώματα, Κάρφωμα Προικιών, Γάμος, Eπιστρόφια).

-Μουσικά  Σχήματα :

1. Τσελίκας Γιώργος, Τσόμπου Γεωργία, Γιαννέας Δημήτρης, Φερεμέτης Τάσος, Γιαννακοπούλου Εφραιμία, Κοτσώνη Ελευθερία, Τσελίκα Κωνσταντίνα, Κόσσυφας Σταύρος

2. Καντζιλιέρης Τάκης, Καντζιλιέρη Μαρίνα και Πιφέας Σωτήρης

3. Μπατσικούρας Παναγιώτης, Βεργινάδης Παναγιώτης, Μπατσικούρας Γρηγόρης, Σούμπλης Κώστας

-Επίδειξη τρόπων συντήρησης ελιών και σύκων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος

-Παρασκευή τοπικών εδεσμάτων από Συλλόγους της περιοχής

-Παρασκευή γιαουρτιού από την Ευαγγελία Τσουκαλά και τη Διαμαντούλα Κοτταρίδη

-Παραδοσιακοί  χοροί από το χορευτικό σύλλογο Ξενία-

-Παραδοσιακοί σκοποί με φλογέρα από τον Κωνσταντίνο Ψυχογιό-

-Καλαθοτεχνική από τον μαστρο-Μήτσο & τη κυρία Βασιλική

-Επισκευή ψάθινης καρέκλας από τους μαστρο–Βαλάντη και μαστρο-Στέλιο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου και ώρα 20.30, στο χώρο της έκθεσης (αποβάθρες), θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την επέκταση της ζώνης του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαματα», από αρμόδιους φορείς, στο περίπτερο του Δήμου Καλαμάτας.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από 19.00 έως 23.00, με ελεύθερη είσοδο.

Καθημερινά θα συμμετέχουν με δραστηριότητες οι σύλλογοι που στεγάζονται στα βαγόνια των συρμών στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, καθένας μπροστά από το βαγόνι του.

Ελλαδικό
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.