Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ εδώ και τέσσερα χρόνια είναι ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Αντώνης Κουφουδάκης.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και  παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση,  Γεράσιμου Μηλιαρέση.

Για 8η χρονιά φέτος  πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αίθουσες συναυλιών της πόλης της Καλαμάτας, όπου οι ακροατές ξεπέρασαν τα 2000 άτομα στις συναυλίες που έλαβαν χώρα. O αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για το φεστιβάλ και επιβεβαιώνει την καθιέρωσή του ως θεσμό αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι της πόλης το έχουν αγκαλιάσει.

Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 25 Νοεμβρίου 2018, με την παράσταση «Agua e vinho. H Κιθάρα διηγείται». Ο  Αντώνης Κουφουδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής  του φεστιβάλ, μάς παρουσίασε έργα των J.S. Bach, M.Giuliani και L.Brouwer στον ιδιαίτερο  χώρο του  Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, όπου για  πρώτη φορά  πραγματοποιήθηκε ρεσιτάλ κιθάρας.

Την ίδια βραδιά το  Φεστιβάλ, συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών φιλοξένησε  τον  Λουκά Αθηναίο-Αθηνάδη, διακριθέντα του 7ου Διαγωνισμού Κιθάρας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης», ο οποίος μας παρουσίασε έργα των A.Piazzolla και J.Turina.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε η  παράσταση «Ο μαγικός κόσμος της μουσικής».  Μαθητές των Δημοτικών σχολείων ήρθαν σε επαφή με μουσικούς όρους, γνώρισαν  την κιθάρα, καθώς και άλλα μουσικά όργανα μέσα από εμψυχωτές μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη και στις τέσσερις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018  στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας είχαμε την χαρά να απολαύσουμε μια «Συναυλία FINGERSTYLE». O αμερικάνος κιθαριστής  Trevor Gordon Hall έχοντας ήδη 8 δίσκους στο ενεργητικό του και η Εύα Ατματζίδου,  η πρώτη Ελληνίδα fingerstyle ακουστική κιθαρίστρια, μας παρουσίασαν δικές τους συνθέσεις για  ακουστική, δωδεκάχορδη κιθάρα και Kalimbatar (συνδυασμός κιθάρας με Kalimba – αφρικανικό πιάνο).

Την επόμενη μέρα οι δύο καλλιτέχνες στο αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος μας εισήγαγαν στον κόσμο του fingerstyle. Στο σεμινάριο προσέγγισαν  την κιθάρα ως μια πλήρη ορχήστρα δημιουργώντας με τις ευφάνταστες ιδέες τους και τις καινοτόμες τεχνικές τους έναν τεράστιο πλούτο ηχοχρωμάτων.

To Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στο Studio του  Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  απολαύσαμε μία μοναδική συναυλία που  θα αποτελεί παράδειγμα και σημείο αναφοράς για τα επόμενα βήματα του θεσμού. Μεγάλη στιγμή για την Καλαμάτα και το Φεστιβάλ Κιθάρας που κατάφερε  να  παρουσιάσει στο κοινό της πόλης  ένα από τα καλύτερα ντουέτα Tango στον κόσμο! Ο Giampaolo Bandini και ο Cesare Chiacchiaretta μας ταξίδεψαν με τα δημοφιλέστερα έργα του A.Piazzolla και  μας παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα  έργα των L.Brouwer και S.Rapezzi που έχουν αφιερωθεί στο ντουέτο!

Όπως σε όλες τις συναυλίες του φεστιβάλ έτσι και σε αυτή η αίθουσα ήταν κατάμεστη!  Το κοινό αποθέωσε το ντουέτο έπειτα από συνεχόμενα μπιζ!

Στις 16 και 17 Μαρτίου 2019 στο  Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος, ο Θάνος Μήτσαλας,  ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες κιθαριστές με διεθνή καριέρα, πραγματοποίησε masterclass. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με το σπουδαίο σολίστ και να συζητήσουν μαζί του θέματα ερμηνείας και τεχνικής.

Στις 18 Μαρτίου 2019 στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε το Θάνο Μήτσαλα  σε ένα ρεσιτάλ κιθάρας με έργα  G.Drozd, S.Iannarelli, M.Llobet,  J.Rodrigo και S.Assad. Οι ερμηνείες του  καθήλωσαν το ακροατήριο.

Το Σάββατο το πρωί, 13 Απριλίου 2019,  στο Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος, διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Μελαγχολικό σκίτσο»  του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Σωκράτης Μαστροδήμος, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηλιάνα Ρούσσου,  Α’ Bραβείο

Γεωργία –Χριστίνα Γκλεγκλέ, Β’ Bραβείο,

Ιωάννα Αγγελή, Γ’ Βραβείο

Σταυρούλα Κοτσομύτη, Γ’ Βραβείο

Χαράλαμπος Κουσούλης, Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου

Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος, Έπαινος

Ηλιάνα Ρούσσου, A’ Bραβείο (ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ).

Την ίδια μέρα το απόγευμα έλαβε χώρα ο διαγωνισμός της Εφηβικής  Κατηγορίας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Στην Εφηβική Κατηγορία διαγωνίστηκαν  όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η  Ιανουαρίου του 2003 παίζοντας το  υποχρεωτικό έργο  «The song of Peter» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Σωκράτης Μαστροδήμος, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημήτρης Αποστολόπουλος, Α’ Βραβείο,

Νάνσυ Παπασπυριδάκου, Β΄ Βραβείο & Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου

Ιάσων Γεωργιόπουλος, Γ’ Βραβείο

Κωνσταντίνα Κουδούνη, Έπαινος

Δημήτρης Αποστολόπουλος, A’ Βραβείο (ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ)

Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια  «Παράσταση flamenco»  με το τρίο του Σωκράτη Μαστροδήμου! Ο σπουδαίος κιθαριστής που διδάσκει στην Σεβίλλη μας έφερε  κοντά στην ισπανική παράδοση. Μαζί με την χορεύτρια flamenco Δήμητρα Καραγιάννη και τον Ισπανό τραγουδιστή Raul Levia Amador  μας χάρισαν  μια  μουσικοχορευτική παράσταση που  μας μετέδωσε  την συγκίνηση, την μαγεία και τα έντονα συναισθήματα του flamenco!

Το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας αποχαιρέτησε το κοινό του με το τρίπτυχο τραγούδι (cante), χορός (baile) και κιθάρα (toque) με  μια παράσταση-γιορτή για το κλείσιμο του φεστιβάλ με έργα εμπνευσμένα κυρίως από την ρυθμολογία της παραδοσιακής φόρμας flamenco.

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019  στο Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος  ολοκληρώθηκε ο 8ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας.  Το σύνολο των διαγωνιζομένων στις τρεις κατηγορίες έφθασε τις 35 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ για το φεστιβάλ. Και σε αυτή την κατηγορία το  επίπεδο ήταν εξαιρετικό. Η επιτροπή(ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Σωκράτης Μαστροδήμος, Κώστας Ηλιάδης, Αντώνης Κουφουδάκης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

Παναγιώτης Τζώρτζης, Α’ Βραβείο

Γιάννης Ζερβάκης, Β’  Βραβείο

Χριστίνα Παλατζόγλου, Γ’ Βραβείο

Λουκάς Αθηναίος-Αθηνάδης, Α’  Έπαινος

Κωνσταντίνα Ανδρίτσου, Β’ Έπαινος

Άκης Σιψάς, Γ’ Έπαινος

Παναγιώτης Τζώρτζης, Ά Βραβείο (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ)

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών καθώς και η τελετή απονομής των βραβείων,  των επαίνων και των αναμνηστικών διπλωμάτων.

Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία δόθηκε μία  κιθάρα ΑDMIRA μοντέλο Jouanita με την θήκη της, συνολικής αξίας 270 ευρώ, προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου– Νάκας. Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία δόθηκε  μία κιθάρα ALMANSA μοντέλο 401 με την θήκη της, συνολικής αξίας 415 ευρώ, επίσης προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκας. Ως Α΄ Βραβείο στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας  δόθηκε  μια κιθάρα του Έλληνα κατασκευαστή Βασίλη Συγλέτου, αξίας 3.000 ευρώ (Χειροποίητη κλασσική κιθάρα με καπάκι από έλατο και πλάτη από βραζιλιάνικο παλίσανδρο) καθώς και συμμετοχή σε συναυλία του 9ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.  Τα Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ΄ (80 ευρώ δωροεπιταγή) βραβεία που δόθηκαν και στις τρεις κατηγορίες  αποτελούν προσφορά του Συλλόγου «Τέρψις» ( Σύλλογος Γονέων και Φίλων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ).

Ελλαδικό