Οι Σκωτσέζοι καταστηματάρχες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρόταση να τεθούν εκτός νόμου οι βιτρίνες στα καταστήματα, σε μια απαντητική διαβούλευση με την κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η Ομοσπονδία Παντοπωλών της Σκωτίας (SGF) λέει ότι η απαγόρευση της έκθεσης ηλεκτρονικών τσιγάρων https://www.replacesmoke.com/ στα καταστήματα της Σκωτίας θα ήταν «παράλογη και θα έπληττε περισσότερο τις μειονεκτούσες κοινότητες».

Ο εμπορικός οργανισμός παντοπωλείων έχει επισημάνει τις αντιρρήσεις του για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση σε επίσημη απάντηση σε διαβούλευση της κυβέρνησης της Σκωτίας σχετικά με τη διαφήμιση και την προώθηση προϊόντων ατμίσματος.

Τα μέτρα που προτείνονται για την αυστηροποίηση των κανονισμών περιλαμβάνουν μια κίνηση που θα απαγόρευε τις διαφημιστικές παρουσιάσεις ατμιστικών και συναφών προϊόντων στα καταστήματα.

Η SGF υποστηρίζει ότι η πιθανή νέα πολιτική δεν θα έπληττε μόνο σκληρά τις επιχειρήσεις των μελών της, αλλά θα παρεμπόδιζε την προσπάθεια να καταστεί η Σκωτία απαλλαγμένη από το κάπνισμα έως το 2034.

Στην απάντησή του, ο Επικεφαλής Δημοσίων Υποθέσεων της SGF, Dr John Lee, έγραψε: «Αυτή η διαβούλευση ξεκίνησε σε ένα πλαίσιο ανησυχιών από μια πληθώρα ενδιαφερομένων για το γεγονός ότι η

Σκωτία –όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο– δεν θα ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του σχεδίου για την απαλλαγή από τον καπνό έως το 2034. «Πράγματι, η Cancer Research UK έχει προειδοποιήσει ότι αυτός ο στόχος θα μπορούσε να μην
επιτευχθεί για έως και 16 χρόνια εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, με το χάσμα να είναι μεγαλύτερο στις πιο μειονεκτούσες κοινότητες.

«Σε αυτό το πλαίσιο, απλώς δεν είναι λογικό για την κυβέρνηση της Σκωτίας να εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει μια αγορά που βασίζεται ουσιαστικά στους καταναλωτές για προϊόντα ατμίσματος». Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης, η SGF τόνισε τις ανησυχίες της ότι η ουσιαστική αφαίρεση των προϊόντων ατμίσματος από τη δημόσια θέα θα κρύβει μια αποτελεσματικά λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα και έναν αποδεδειγμένο τρόπο βοήθειας στους ανθρώπους να σταματήσουν το τσιγάρο.

Καθορίζοντας τη σημασία της προώθησης των ατμιστικών προϊόντων για την υποστήριξη της προσπάθειας να καταστεί η Σκωτία απαλλαγμένη από τον καπνό, η SGF αναφέρει στην επίσημη απάντησή της: «Η διαφήμιση και η προώθηση προϊόντων ατμίσματος όπως τα υγρά αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis μπορεί να θεωρηθεί ως διαφήμιση κατά του καπνίσματος».

Ο εμπορικός οργανισμός τόνισε επίσης τις προβλέψεις του Cancer Research UK που υποδηλώνουν ότι το πλουσιότερο πέμπτο του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο απαλλαγής από τον καπνό έως το 2034, αλλά ότι το φτωχότερο πέμπτο δεν θα ξεπεράσει το όριο του 10% μέχρι το 2050.

Πρόσθεσε: «Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το κάπνισμα επηρεάζει δυσανάλογα τους ανθρώπους που ζουν στις λιγότερο προνομιούχες κοινότητες της Σκωτίας και ότι ουσιαστικά το κάπνισμα είναι ένα ζήτημα ανισότητας στην υγεία. «Δεδομένης της ευρείας αποδοχής αυτού του γεγονότος από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δεν φαίνεται να έχει νόημα ο περιορισμός της αγοράς για τα προϊόντα ατμίσματος.

«Αν γίνει αυτό απλώς θα κλείσει η πρόσβαση σε εξαιρετικά αποτελεσματικές συσκευές διακοπής/μετάβασης και απλώς θα διαιωνίσει αυτές τις μακροχρόνιες και φαινομενικά δυσεπίλυτες ανισότητες υγείας».

Ενώ τα μέλη της SGF πωλούν τόσο παραδοσιακά τσιγάρα όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα, λένε ότι «έχουν δεσμευτεί να παίξουν τον ρόλο τους στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας μειώνοντας τις πωλήσεις καπνού και αντικαθιστώντας τις με πωλήσεις προϊόντων ατμίσματος».

Πηγή: https://www.deadlinenews.co.uk/2022/05/04/scots-shopkeepers-vaping-promotion-ban-hits- disadvantaged-hardest/?fbclid=IwAR0OysvEmZeZnd07Z8aQtW6OftIkg-KYVq3TH-h4f9PdS88k4oa8QQtvhIE

Ελλαδικό