11 Ημέρες, 9 Πόλεις, 77 Ντοκιμαντέρ, 34 Πανελλήνιες Πρεμιέρες, 22 Εκπαιδευτικά Ντοκιμαντέρ και δυο νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια, πλήθος Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών κι ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή συνθέτουν τη φετινή ταυτότητα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και ανοίγει τις «πύλες» του στις 17 Ιανουαρίου 2020 στην Καλαμάτα

Ενισχυμένο, διευρυμένο και με θέματα «to the point», το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει ευρεία γκάμα ντοκιμαντέρ από καλλιτέχνες όλου του κόσμου που κραδαίνοντας μια κάμερα, ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του κόσμου, μας μεταφέρουν ηχηρά μηνύματα για την ζωή …υπό συνεχή δοκιμασία! Κινηματογραφικά καρέ που μεταφέρουν ιστορίες που εμπνέουν και συνάμα μας προβληματίζουν για τον ρόλο που εμείς παίζουμε – όσο μικρός κι αν είναι αυτός – στο μεγάλο σενάριο της ζωής!

Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι “Άνθρωπος και Περιβάλλον”.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του Φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.

Οι προβολές ξεκινούν από τις 17 έως 27 Ιανουαρίου 2020 στην Καλαμάτα ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε Πάτρα (19-24/1), Τρίπολη (19-22/1), Άργος (18-20/1), Αμαλιάδα (24-26/1), Σπάρτη (22-25/1), Δημητσάνα (22-23/1), Γύθειο (17-19/1) και Ξυλόκαστρο (25-27/1).

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση…

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φεστιβάλ έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες, από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου. «Το Φεστιβάλ φέτος έχει διευρυνθεί ως προς τις πόλεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο. Πέρα από την Καλαμάτα, που είναι το επίκεντρο του Φεστιβάλ, οι προβολές του θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες οκτώ πόλεις. Φέτος το πρόγραμμα εμπεριέχει 77 ντοκιμαντέρ, Ελληνικές και ξένες παραγωγές εκ των οποίων οι 34 είναι Πανελλήνιες Πρεμιέρες. Η εκπαιδευτική ζώνη εμπεριέχει 22 ντοκιμαντέρ, με έμφαση στο Περιβάλλον. Φέτος -όπως κάθε χρόνο- το ειδικό αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και θα γίνει σε συνεργασία με το SOS Μεσόγειος και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η επίσημη καλεσμένη είναι η Iara Lee, μια σκηνοθέτις από την Βραζιλία, ακτιβίστρια, η οποία θα παρευρεθεί στην Καλαμάτα για έξι ημέρες και θα δώσει Σεμινάριο για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και το ευρύ κοινό, για τους πολίτες της Καλαμάτας.»

Με την ίδια δυναμική συνεχίζονται και φέτος τα σεμινάρια «κι αυτά διευρυμένα φέτος», όπως τόνισε η κα Πετροπούλου διότι «εκτός από Σεμινάρια Ενηλίκων έχουμε και τα Μαθητικά Σεμινάρια. Έχουμε μία πάρα πολύ ωραία Φωτογραφική Έκθεση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή του Ρώσου Φωτογράφου και Κινηματογραφιστή Vlad Sokhin. Επίσης έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο Ανοιχτό Εργαστήριο Κεραμικής πάλι με θέμα το Περιβάλλον, όπου καλούνται οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τους σπουδαστές του Καλλιτεχνικού Στεκιού, να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο από πηλό το οποίο θα τοποθετήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης μας και θα το αφήσουμε μέσα στο χρόνο να ξαναγυρίσει πίσω στη γη! Είναι μία ιδέα την οποία συνέλαβε ο Ηλίας Χριστόπουλος από το Καλλιτεχνικό Στέκι.»

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μέρους του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται και φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.

Elladiko