«Κόψε λίπος μάστορα»… κάπως έτσι, τη σήμερον ημέρα, όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να εξοικονομήσουμε μερικά ευρώ. Είναι δύσκολες εποχές για την Ελληνική οικονομία και όταν έρθει η στιγμή να πάμε το αυτοκίνητό μας στο μάστορα, οι περισσότεροι από εμάς, τρέμουμε για το κοστούμι που θα μας ράψει.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος, που πριν διαβούμε το κατώφλι του συνεργείου, ψάχνουμε για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μήπως και βρούμε αυτό που θέλουμε, σε αρκετά καλή κατάσταση, για να κάνουμε τη «δουλειά» μας. Το πόσο σωστό είναι αυτό, θα το δούμε παρακάτω, αφού πρώτα αναλύσουμε σε περιεκτική μορφή, τα είδη ανταλλακτικών που υπάρχουν στην αγορά.

Θα ξεκινήσουμε με τα μεταχειρισμένα, καθώς τα αναφέραμε πρώτα. Εδώ πριν οποιαδήποτε κίνησή μας, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον μηχανικό μας, αφού θα πρέπει να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία του ανταλλακτικού από τον ίδιο και να μας δώσει το πράσινο φως για την αγορά.

Πολλοί πιστεύουν πως είναι σωστό, να μην δίνουμε χρήματα για τα εν λόγω ανταλλακτικά, καθώς «προσβάλλεται» η σωστή λειτουργία του γενικού συνόλου του αυτοκινήτου μας. Όμως δεν είναι όλα τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά σκάρτα και αυτό θα το κρίνει όπως προ είπαμε ο μηχανικός ή ο ηλεκτρολόγος όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά μέρη. Και εννοείται πως αν έχουν στενέψει τα όρια οικονομικά, αποτελούν μια καλή επιλογή, για να λύσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ας δούμε τώρα τα γνήσια. Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων που δίνονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα καταστήματα των αντιπροσώπων και είναι άριστης ποιότητας και τέλεια συμβατά με το μοντέλο της εν λόγω εταιρείας. Είναι βέβαιο πως κατά την εφαρμογή αυτών, δεν πρόκειται να γίνει κάποιο λάθος, φέρουν εγγύηση καλής λειτουργίας της εταιρείας και είναι σίγουρο πως θα αντέξει στο χρόνο. Το κύριο μειονέκτημα σε αυτή τη περίπτωση, είναι πως σαν καταναλωτές, εκτός από την ποιότητα του ανταλλακτικού, πληρώνουμε και τη φίρμα, πράγμα το οποίο βάζει το χέρι μας, πιο βαθιά στη τσέπη.

Στην αντίπερα όχθη, έχουμε τα ανταλλακτικά που είναι ναι μεν γνήσια, αλλά δεν δίνονται από την αντιπροσωπεία, αλλά από τις εκάστοτε εταιρείες που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με κομμάτια (parts) πρώτης τοποθέτησης. Πρόκειται για καινούρια ανταλλακτικά και είναι απολύτως συμβατά με το αυτοκίνητό μας. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσετε το ανταλλακτικό από την αντιπροσωπεία της Mercedes και να φέρει η συσκευασία το λογότυπο αυτής (αυτό πληρώνουμε παραπάνω ουσιαστικά), ενώ θα μπορούσατε να το αγοράσετε απευθείας από την εταιρεία που συνεργάζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. Bosch, Philips) και να το πληρώσετε πολύ πιο φθηνά.

Τώρα, εάν δε θέλουμε να πάμε στις προαναφερθείσες επιλογές, μπορούμε να κοιτάξουμε και ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Στις μέρες μας, η χρήση αυτών γίνεται και από εξουσιοδοτημένα συνεργεία και είναι πολλοί που τα προτιμούν, διότι προσφέρουν και οικονομία στη τσέπη μας, αλλά και την ποιότητα που ζητάμε να φέρει το ανταλλακτικό. Τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν δεχθεί μια ανακατασκευή και είναι σαν καινούρια, χωρίς να φέρουν το ρίσκο των μεταχειρισμένων.

Ότι και να διαλέξουμε από αυτές τις κατηγορίες, σίγουρα έχει να κάνει με τη τσέπη αλλά και με την ασφάλειά μας. Γι’ αυτό όσο «λίπος» και να κόψει ο μάστορας, εμείς πρέπει να φτάσουμε ασφαλείς, στο προορισμό μας!

Ελλαδικό