Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του εκπαιδευτικού προγράμματος συνδέονται με την εκπαίδευση των μαθητών για ένα μέλλον με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Περιφέρεια μας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.Το επικείμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α), να προάγει τις αρχές της ανακύκλωσης και της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων στα σχολεία και στην ευρύτερη κοινότητα.
Στο πλαίσιο της ευθύνης και ενασχόλησής μας προγραμματίζουμε την υλοποίηση δράσεων στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας ευθύνης σας σχετικά με την ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια μας.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η προώθηση της έννοια της ανακύκλωσης μέσα στα σχολεία που είναι ο χώρος που πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικοποίησης και η άμεση ενεργοποίηση των παιδιών προς αύτη την κατεύθυνση όπως επίσης και η απόκτηση κριτικής στάσης, η υιοθέτηση αξιών και η ανάπτυξη συναισθημάτων ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον, μετατρέποντας σταδιακά το μαθητή σε έναν μελλοντικό «ευσυνείδητο» πολίτη. Να κατανοήσουν μέσα από την ενημέρωση και με ένα πιο απλό τρόπο μέσα από παιχνίδια τα οφέλη που έχει η ανακύκλωση στη ζωή όλων μας.
Οι δράσεις αυτές θα οργανωθούν γύρω από 2 άξονες :
•Άξονας 1 – Επισκέψεις στις ΜΕΑ Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας
H δράση αυτή περιλαμβάνει την επίσκεψη στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) που λειτουργούν στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία αντίστοιχα. Εκεί οι μαθητές θα ενημερωθούν από εκπρόσωπους του Φο.Δ.Σ.Α και της ιδιωτικής εταιρίας – αναδόχου που λειτουργεί τις μονάδες σχετικά με το τι είναι η Μονάδα αυτή, πως ακριβώς λειτουργεί και ποια τα οφέλη αυτής για το περιβάλλον και την αειφορία και κυκλική οικονομία.
•Άξονας 2 – Επισκέψεις κινητής μονάδας ενημέρωσης στις σχολικές μονάδες
H δράση αυτή περιλαμβάνει την επιτόπια επίσκεψη κινητής μονάδας ενημέρωσης (κατάλληλα διαμορφωμένο φορτηγό όχημα και σχετικές εξωτερικές κατασκευές ) στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, ενημέρωση ανά τάξη από εκπρόσωπο Φο.Δ.Σ.Α, καθώς και διαδραστική απασχόληση των μαθητών διαμορφωμένη ανάλογα με την ηλικία τους.
Οι ανωτέρω δράσεις θα πλαισιωθούν από διαγωνισμούς στοχευμένους στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης για τους μαθητές.
Στόχοι του προγράμματος:
- Εδραίωση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να υιοθετηθεί η ανακύκλωση ως καθημερινό τρόπο ζωής.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαλογής υλικών, δηλαδή οι μαθητές να μάθουν να διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε κατηγορίες (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, μέταλλο).
- Ενίσχυση της συνεργασίας με τοπικές κοινωνίες και φορείς για την καλύτερη και σωστή διαχείριση αποβλήτων.
- Εκμάθηση για τη λειτουργία συστημάτων ανακύκλωσης και που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Αντίληψη των επιπτώσεων της μη βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να κινητοποιηθούν και να προβληματιστούν βρίσκοντας λύσεις οι μαθητές.
- Προώθηση ενεργής συμμετοχής ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο σχολείο τους ή και στην περιοχή τους για προγράμματα ανακύκλωσης.
- Βιωματική μάθηση μέσα από απλά παιχνίδια.
- Ανάπτυξη κριτικής σκέψης για το περιβάλλον και εξειδίκευση στη διαχείριση των αποβλήτων.
Επιδίωξη του προγράμματος είναι να προσεγγίσει 15.000 μαθητές (περίπου 30% του μαθητικού πληθυσμού) και αντίστοιχο αριθμό ενηλίκων ετησίως.
Στοχεύει σε ηλικίες από 5 ετών και πάνω και μπορεί να απευθυνθεί σε :
• Παιδικούς σταθμούς
• Σχολεία όλων των βαθμίδων
• Κοινότητες, χωριά, και Δήμους, σταθμεύοντας σε πλατείες και σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
Ήδη από τον φορέα μας έχει γίνει εκτεταμένη κινητοποίηση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα έως σήμερα
Η χρονική διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης για την προώθηση της Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μέσω Εκπαιδευτικής Κινητής Μονάδας στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ένα (1) έτος.
Η δράση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι επαναλαμβανόμενη, καθ’ έτος. Προσεγγίζοντας το 30% των μαθητών ετησίως, δημιουργούμε έναν τριετή ενάρετο κύκλο εκπαίδευσης, που συνδυάζεται με τους εκπαιδευτικούς κύκλους.
Μέρος της δράσης αποτελεί η διανομή στους συμμετέχοντες ειδικά δομημένου ερωτηματολογίου, που σκοπό έχει να αναδείξει 2 σημεία :
1.Την κατανόηση του επιπέδου γνώσης των μαθητών / πολιτών σχετικά με τις έννοιες της ανακύκλωσης, τις καλύτερες πρακτικές και τις διαθέσιμες υποδομές ανακύκλωσης στην Περιφέρεια μας.
2.Την αποδοχή τις δράσης και τον επανασχεδιασμό της στα σημεία που απαιτείται.