Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15 Ιουνίου αναφέρθηκε στον απολογισμό α΄ τριμήνου 2014 για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το άρθρο με τίτλο «ΕΣΥ τι οικονομία έκανες;» κάνει λόγο για τις εντολές που έλαβαν οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ για μείωση των δαπανών και για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί αλλά και προγραμματίζουν για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

“Με τον φετινό προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες να είναι «ασφυκτικά στενός» –τα νοσοκομεία δεν πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα από 1,618 δισ. έναντι 1,863 δισ. που ήταν ο στόχος του 2013– το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων να βάλουν «μαχαίρι» ακόμα και στο τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό κόστος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. “Ετσι, οι διοικητές έλαβαν εντολή να «κόψουν» οποιεσδήποτε τηλεπικοινωνιακές γραμμές και υπηρεσίες Διαδικτύου που είναι εκτός δικτύου «Σύζευξις» (Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης), το οποίο θα πρέπει να είναι ο μοναδικός πάροχος. Εκτιμάται ότι με αυτήν την παρέμβαση θα μειωθεί κατά 30% το τηλεπικοινωνιακό κόστος. Επίσης, ζητήθηκε από τους διοικητές να προβούν σε άμεσες ενέργειες για ένταξη σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως π.χ. το φυσικό αέριο, για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με οικονομικούς, την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων κ.ά.”.

Ως παραδείγματα προς μίμηση επισημαίνονται στο άρθρο τα Νοσοκομεία Λαμίας και Καλαμάτας, που εκμεταλλευόμενα πόρους του ΕΣΠΑ εγκατέστησαν ανάλογο εξοπλισμό.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο: www.kathimerini.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που το νοσοκομείο μας αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας, ενώ πολλές εφημερίδες έχουν κάνει λόγο για το πρώτο για δημόσιο νοσοκομείο, μεγάλο έργο, που σχετίζεται με την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μείωση των δαπανών ενέργειας που υλοποιήθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Βέβαια δεν προσπερνάμε τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της δημόσιας υγείας και κατά συνέπεια και στο νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά είναι καλό να αναφέρονται και να επιβραβεύονται οι αξιόλογες προσπάθειες που έχουν άμεσες συνέπειες στον τρόπο λειτουργίας ενός δημόσιου φορέα.

 

Ελλαδικό
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.