Ακόμη μία τηλεοπτική εκπομπή έρχεται στην Καλαμάτα! Αυτή τη φορά μιλάμε για “Το αλάτι της γης” της ΝΕΡΙΤ, το οποίο πραγματοποίησε γυρίσματα στην πόλη μας πριν δύο εβδομάδες περίπου και θα προβληθεί αυτή την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, ώρα 13:00-15:00.

Η εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά με την παρέα του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και θα έχει τον τίτλο “Σαν πας στην Καλαάτα”!

Δείτε το trailer:

Τι θα δούμε στην εκπομπή:

Τιμώντας την επέτειο της έναρξης της Εθνεγερσίας, στις 23 Μαρτίου 1821 με την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την ανύψωση της επαναστατικής σημαίας στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (σύμβολο της πόλης), συναντάμε τη μεγάλη παρέα του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων και συμμετέχουμε σ’ ένα δυναμικό μοραΐτικο γλέντι. Τραγουδάμε και χορεύουμε καλαματιανά, συρτά, τσάμικα, ιδιαίτερους τοπικούς χορούς (όπως ο ανασηκωτός) και πολλά ιστορικά τραγούδια που διασώζουν τη συλλογική μνήμη.

Η πρόεδρος του Λυκείου κα Βίκυ Καρέλια παρουσιάζει τις παραδοσιακές φορεσιές της Μεσσηνίας και μιλάει για το όνειρό της, για έναν εκθεσιακό χώρο που σύντομα θα εγκαινιαστεί στην Καλαμάτα και θα στεγάσει τη μεγάλη συλλογή της με λαϊκές φορεσιές και κοσμήματα.

Μιλούν επίσης η Άννα Μαύρου (έφορος χορού-χορωδίας του Λυκείου), ο Τάσος Μίχος (δάσκαλος της χορευτικής ομάδας) και ο Βαγγέλης Κώτσου (δάσκαλος της χορωδίας).

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Παπαηλίου (κλαρίνο), Παύλος Μπατσικούρας (βιολί), Κυριάκος Μαρκόγιαννης (λαγούτο), Νίκος Παλαιολόγος (ούτι), Χρήστος Λαδάς (σαντούρι), Γιώργος Κλάδης (κρουστά).

Τραγουδούν οι: Βαγγέλης Κώτσου, Άννα Μαύρου, Μαρία Αλεβίζου, Εφηνίκη Ζαμπάρα, Μαρία Χατζηκωνσταντόγλου, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Ευανθία Γκούζου.

Επίσης, στο πρώτο μέρος της εκπομπής, συναντάμε και την Αννέτα Γεωργουλοπούλου, που εξακολουθεί να βόσκει τα πρόβατά της στα ίδια μέρη όπου έγιναν οι μάχες της Επανάστασης και κάνει την ιστορία τραγούδι, καταθέτοντας τη βιωματική σχέση των απλών ανθρώπων με τους ήρωες του ’21 και τη μουσική τους κληρονομιά!

Ελλαδικό