Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας διοργανώνουν την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό παρουσία του σκηνοθέτη.

Εκεί θα γίνει προβολή δύο ταινιών του Θόδωρου Μαραγκού, το «Μάθε παιδί μου Γράμματα» και η τελευταία ταινία του «Εν δυνάμει» και θα παρεμβληθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Προβολές ταινιών:

19:00 Μάθε Παιδί Μου Γράμματα (1981)
Πρωταγωνιστές: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Καλογερόπουλος, Κώστας Τσάκωνας

21:00 Εν Δυνάμει (2018)
Πρωταγωνιστές: Πέτρος Ξεκούκης, Κωσταντίνα Δουβή, Γιώργος Ματαράγκας, Θόδωρος Κολοβός

Λίγα Λόγια για τις ταινίες:

Μάθε Παιδί Μου Γράμματα (1981)
Μοναδική στο είδος της κοινωνική κωμωδία που απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981, Α´ γυναικείου ρόλου στην Άννα Μαντζουράνη, Α´ ανδρικού ρόλου στο Βασίλη Διαμαντόπουλο, σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Νίκο Καλογερόπουλο και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η ταινία ασκεί έντονη κριτική στην μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα τονίζει την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και άλλα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή.

Ο Περικλής (Β. Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα (Α. Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη (Ν. Καλογερόπουλος) και Δημοσθένη (Κ. Τσάκωνα) που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

21:00 Εν Δυνάμει (2018)
Η ταινία «Εν δυνάμει» γυρίστηκε στα Μέγαρα, στην Κορινθία και στους Αγίους Θεοδώρους. Οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι μεταξύ άλλων και με την Μάστιγα της οικονομικής Κρίσης και όλων των επακόλουθων αυτής. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας, στις ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και να προασπίσουν το θεσμό των ανθρωπίνων σχέσεων!

Ο Θόδωρος Μαραγκός, σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας « Μάθε παιδί μου γράμματα» έχει στο ενεργητικό του πολλές ταινίες με έντονο το στοιχείο του Χιούμορ αλλά και του πολιτικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: « Πώς να σωπάσω», « Ο Ισοβίτης», « Μπεε!» και πολλές ακόμα.

Το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με το πώς ο καθένας μας αλλά και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τις ακραίες και δύσκολες καταστάσεις που ζούμε μέσα στο σπίτι μας. Το «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ» είναι ταινία μυθοπλασίας κοινωνικού χαρακτήρα και προσεγγίζει το θέμα με αισιόδοξη ματιά. Συνδυάζει την δράση με το χιούμορ και απευθύνεται σε όλους.

Ελλαδικό