Πώς είναι να διδάσκεις στους νέους ότι είναι «απόλυτα φυσιολογικό, να μην είσαι απόλυτα φυσιολογικός»; Πώς είναι να σε βοηθάει η Scarlett Johansson να αλλάξεις τον τρόπο που σε βλέπει ο κόσμος;

Ένας πραγματικός σούπερ ήρωας του Hollywood, ο Adam Pearson, έρχεται στο TEDxKalamata για να μας μάθει πώς μπορούμε να σπάσουμε τα όρια των προκαταλήψεων!

Πρόκειται για τον  Adam Pearson ο οποίος γεννήθηκε με μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση, μια αυτοσωματική επικρατής διαταραχή  που δημιουργεί μεταλλάξεις προκαλώντας τη σημερινή του όψη. Όταν έλαβε ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, πίστεψε πως κάποιος του έκανε πλάκα. Τελικά δεν ήταν κάποιο αστείο και ο Adam έπαιξε δίπλα σε μια από τις ομορφότερες γυναίκες του Χόλιγουντ στο φιλμ «Under The Skin». H Σκάρλετ Γιόχανσον υποδύεται μια εξωγήινη η οποία κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό της και αποπλανεί περαστικούς που καταλήγουν θύματά των βίαιων διαθέσεων της.

Ο νεαρός Βρετανός έχει απασχολήσει τον Τύπο όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, με δεκάδες αφιερώματα να έχουν γίνει για την ασθένειά του, τη συμμετοχή του σε ταινίες αλλά κυρίως για τις απόψεις του σχετικά με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Αναφέρει σε συνέντευξή του το πόσο σημαντική ανατροπή για τα κινηματογραφικά στερεότυπα είναι ο ρόλος του. Ενώ το Χόλιγουντ έχει πάντα την τάση να παρουσιάζει τις ιστορίες μέσα από το κλισέ “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”, εδώ η ιστορία ανατρέπεται με την “πεντάμορφη” να είναι ο κακός της ιστορίας και το “Tέρας” το θύμα της.

Ο ηθοποιός εξομολογείται πως σε όλη του τη ζωή υπήρξε θύμα αδιάκριτων και υποτιμητικών σχολίων. Συχνά έχει αισθανθεί τον φόβο των ανθρώπων όταν τον αντίκριζαν. Όπως λέει και στην συνέντευξή του, το Χόλιγουντ έχει βάλει το λιθαράκι του σε αυτό. Πώς;  «Σκεφτείτε πόσο πολύ επηρεάζεται ο κόσμος από τους ρόλους των κακών σε μεγάλες ταινίες. Είναι λογικό να συμβαίνει. Σχεδόν σε κάθε ταινία, από τον Μπάτμαν έως τον Τζέιμς Μποντ ο κακός παρουσιάζεται με κάποια παραμόρφωση και ο καλός θα είναι πάντα αψεγάδιαστος και όμορφος. Αυτά τα στερεότυπα υπάρχουν παντού στην ιστορία του Χόλιγουντ και ακόμη και εγώ θυμάμαι να επηρεάζομαι. Αναρωτιέμαι τι δείχνουν αυτά τα πορτρέτα για την κοινωνία μας και αν είναι απαραίτητο να εξακολουθούν να υπάρχουν. Εκτός από υπερβολικά θεωρώ πως είναι σχηματίζουν αρνητική άποψη για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν διαφορετικοί».

Ο Adam Pearson τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε καμπάνιες κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας. Και όσα λέει αποδεικνύεται πως είναι αληθινά, αφού σε ερωτηματολόγιο από τον οργανισμό YouGov στο οποίο απάντησαν πάνω από χίλιοι άνθρωποι τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Στην ερώτηση πώς φαντάζεστε και προσδιορίζετε τον κακό στις ταινίες, πάνω από τους μισούς απάντησαν πως είναι εκείνος που έχει σημάδια, παραμόρφωση και ουλές. Μερικοί ανέφεραν επίσης την φαλάκρα και τα αναπηρικά αμαξίδια.

Αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από κοντά στις 7 Ιουνίου σε «Έναν Κόσμο Πέρα από τα Όρια» στην Αρχαία Μεσσήνη, στο TEDxKalamata 2014!

Κλείστε τη θέση σας για το TEDxKalamata : www.tedxkalamata.viva.gr

Ελλαδικό