Η φοιτητική ζωή είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής μας, λένε… και μάλλον έχουν δίκιο. Χρόνια ανέμελα, ελεύθερα, χρόνια που πραγματικά νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αφιερώνοντας χρόνο σε καφέδες, ξενύχτια, παρέες και το κυριότερο… χωρίς να νιώθεις τύψεις για όλα αυτά. Και επειδή φοιτητής είσαι μόνο μια φορά, χρειάζεται να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο, χωρίς, βέβαια, να ξεχνάς και το διάβασμα που απαιτεί η σχολή σου.

Αν είσαι, λοιπόν, φοιτητής στην πόλη της Καλαμάτας, ακολούθησε τις παρακάτω προτροπές και ένα είναι σίγουρο… Θα περάσεις τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι περισσότεροι φοιτητές στην πόλη μας δεν θέλουν με τίποτα να την αποχωριστούν.

1. Περπάτησε στην πόλη ή αλλιώς “περπάτησε την Καλαμάτα”.

91-pragmata-pou-prepi-na-kanis-os-fititis-stin-kalamata-ιστορικο

Προσπάθησε να τη γνωρίσεις από κοντά, να συγχρονιστείς με τον ρυθμό της, τους κατοίκους της, τις γωνιές της… Επισκέψου μέρη όπως το Κάστρο και τους δρόμους του, τα γραφικά στενά του ιστορικού κέντρου, το κέντρο της Καλαμάτας, τη Μαρίνα, αλλά και γενικά ξεναγήσου μέσα στην πολή σε “γνωστά” και “άγνωστα” μέρη.

2. Ανακάλυψε το στέκι σου στον καφέ

…γιατί φοιτητής χωρίς στέκι δεν γίνεται. Άλλωστε, ο καφές ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της φοιτητικής διασκέδασης. Καθημερινός, παρεΐστικος και σχεδόν ανέξοδος. Βρες το μέρος που δεν θα χρειαστεί να πάρεις τους φίλους σου τηλέφωνο για να κανονίσεις, ένα μέρος που θα βρίσκεστε με την παρέα σου γιατί απλά θα είναι το… στέκι σας.

Το «Έξις» άνοιξε τις πόρτες του το 2007 και από τότε είναι ένα διαχρονικό στέκι στην πόλη για αυτούς που εκτιμούν την καλή μουσική. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο αρχικός σκοπός, ο οποίος από ό,τι φαίνεται έγινε πραγματικότητα! Η συνταγή ήταν απλή: καλή διάθεση, κέφι και μια δόση τρέλας…

3. Κάνε μια βόλτα με το ποδήλατο και “γνώρισε αλλιώς” την Καλαμάτα.

Ο ποδηλατόδρομος που ξεκινά από το ιστορικό κέντρο και καταλήγει στην παραλία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να διασχίσεις την πόλη. Συνδέει την παλαιά πόλη, περνώντας από σημεία όπως αυτά της κεντρικής πλατείας, του πάρκου των σιδηροδρόμων και άλλα, με τον παραλιακό της δρόμο. Επίσης, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα έχει μετατραπεί σε μία ποδηλατούπολη, καθιστά το ποδήλατο ένα κατάλληλο μέσο μεταφοράς.

4. Βρες το βιβλιοπωλείο σου

Ψάξε και βρες το κατάστημα από τον οποίο θα μπορείς να προμηθευτείς είτε αγαπημένα σου βιβλία είτε βιβλία που έχουν σχέση με τη σχολή σου ή οτιδήποτε αντίστοιχο με βιβλία και χαρτικά θελήσεις. Ένα βιβλιοπωλείο ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μην ξεχνάς και τις φωτοτυπίες, που λογικά θα χρειαστείς να βγάζεις σε καθημερινή σχεδόν βάση.

91-pragmata-po…-stin-kalamata-kontargyris

Το “Bookstore Κονταργύρης”, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με ιστορία ετών, είναι το πλέον κατάλληλο για οτιδήποτε αναζητάς και σχετίζεται με τον χώρο του βιβλίου. Εκεί εκτός από βιβλία, θα βρεις χαρτικά, περιοδικά και γενικά όλα όσα σχετίζονται με το διάβασμα.

Επίσης, το αναγνωστήριο, που λειτουργεί στον πάνω χώρο του βιβλιοχαρτοπωλείου, θα σε βοηθήσει ώστε να επιλέξεις αυτό που πραγματικά ψάχνεις και θέλεις.

5. Πήγαινε σε ένα ποτάκι!

Είσαι φοιτητής και σίγουρα η ενέργειά σου θα σε “αναγκάσει” να χτυπηθείς σε κάποιο μπαρ ή κλαμπ. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, δεν νοείται φοιτητής που “σέβεται” τον εαυτό του και να μην πάει έστω και μία φορά σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί για να διασκεδάσει.

Το Baroque είναι ένα μπαρ – στολίδι στην πλατεία Αμφείας, που μετρά ήδη εφτά χρόνια λειτουργίας στο Ιστορικό κέντρο της πόλης. Περίπου 350 ετικέτες, από τις οποίες οι 120 είναι ρούμι, γνωστό για την αδυναμία του σε αυτό, όπως, επίσης, και για την αγάπη του στα tiki cocktails και όχι μόνο…

6. Μείνε με την παρέα σου στο σπίτι

Το σπίτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής διασκέδασης. Είναι αυτό που δένεις τις παρέες και τις φέρνει πιο κοντά. Δες ταίνιες με την παρέα σου, παίξε διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, μαγείρεψε, κάνε συζητήσεις ή ό,τι άλλο θελήσεις ανάλογα με τα γούστα και την παρέα σου…

7. Μάθε που μπορείς να φας σπιτικό φαγητό

Το φαγητό της μαμάς είναι η αλήθεια ότι, τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, θα σου λείψει λίγο. Νομίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να το αποδεχτείς. Είτε μαγειρεύεις είτε όχι, σίγουρα θα πρέπει να βρεις ένα μαγαζί στο οποίο θα μπορείς να φας αν το θελήσεις και (γιατί όχι;) να σου θυμίζει την κουζίνα της μαμάς σου!

91-pragmata-po…-stin-kalamata-ellass

Το “Ελλάς”, όπως προκύπτει και από το όνομά του, προσφέρει ελληνική κουζίνα μαγειρεύοντας φαγητά ελληνικής έμπνευσης, φαγητά που, οι περισσότεροι επιλέγουμε καθημερινά στη διατροφή μας.

Εκεί μπορείς να απολαύσεις την παραδοσιακή κουζίνα, ελληνικά πιάτα, πιάτα που εντάσσονται στις διατροφικές μας συνήθειες. Ψητά, μαγειρευτά, φαγητά της ώρας είναι κάποιες από τις πολλές επιλογές που παρέχει.

8. Κάνε μια έρευνα στη βιβλιοθήκη 

Η βιβλιοθήκη είναι ο ιδανικός χώρος για διάβασμα. Έτσι λένε τουλάχιστον. Εμείς λέμε ότι είναι ένας χώρος στον οποίο εκτός από το να διαβάσεις, μπορείς να βρεις βιβλία που χρειάζεσαι ή θα χρειαστείς στο μέλλον. Ένας χώρος για να κάνεις μια έρευνα βιβλίων. Επίσης, είναι ένα μέρος στο οποίο σίγουρα θα γνωρίσεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

91-pragmata-pou-prepi-na-kanis-os-fititis-stin-kalamata-bibliothiki

Στην πόλη υπάρχουν τέσσερις βιβλιοθήκες, εκ των οποίων οι δύο είναι των πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι. Οι άλλες δύο βρίσκονται στο κέντρο και στεγάζονται στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας. Στις τελευταίες δύο μπορείς να βρεις και πολλά λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία μπορείς και να δανειστείς. Σε όλες τις βιβλιοθήκες λειτουργεί και αναγνωστήριο.

9. Δες την Καλαμάτα από… ψηλά

kalamata-panoramic-verga-winter

Το να δεις την εικόνα της πόλης από ψηλά νομίζουμε ότι είναι κάτι το οποίο “οφείλει” να κάνει ο καθένας είτε φοιτητής είτε ντόπιος είτε επισκέπτης. Η θέα, άλλωστε, είναι ικανή να σε μαγέψει…

9+1. Πήγαινε μια βόλτα και από τη σχολή

Με το να πας μια βόλτα στη σχολή δεν εννοούμε απλά να πας να δεις πως είναι η σχολή αλλά να παρακολουθείς τα μαθήματά σου. Ναι ναι. Καλά διαβάζεις. Τι να κάνουμε; Χρειάζεται και αυτό, αν θες να πάρεις το πολυπόθητο πτυχίο.

Ελλαδικό
Avatar photo
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.