Ημερίδα με ταινίες από γυναίκες για γυναίκες και τίτλο «Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο», θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (πρώην ΟΑΕΔ, Αριστομένους 95), με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.

Διοργανωτές είναι ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή του «Φάρις», σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ «Μηδέν», ενώ συμμετέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.

Για τον εορτασμό της ημέρας οργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», με έναρξη στις 15.15, που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο την γυναίκα ως δημιουργό. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα, φτιαγμένες από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, ενώ θα λάβει χώρα ανοικτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Ειδικότερα πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες:

•Le noir project, ταινία που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία και προβάλλεται με πρωτοβουλία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας

•Excision της Βίκυς Βελλοπούλου [2013] (προβολή παρουσία της δημιουργού)

Εκατόν σαράντα εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Action Aid ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. 

•Docville – Λασκάρεως 99, Αθήνα, της Κατερίνας Πατρώνη (2011).To ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης μέσα από τις εξομολογητικές αφηγήσεις δύο γυναικών. Ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας και οικογένειας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ.                                                                

•Το Κουτί της Εύας Στεφανή [2004] (προβολή παρουσία της δημιουργού)

Σ’ ένα γηροκομείο στην Κομοτηνή, μία μοναχική γιαγιά στήνει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων φανταστικούς διαλόγους με τον Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στην βουβή τηλεοπτική της συσκευή.

•Παίζοντας με τη Φωτιά της Αννέτας Παπαθανασίου [2014] (προβολή παρουσία της δημιουργού)

Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. 

•Το Δέντρο και η Κούνια της Μαρίας Ντούζα [2013] (προβολή παρουσία της δημιουργού)

Με φόντο μια οικογενειακή συμφιλίωση, η ταινία ξεδιπλώνει έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.

Επίσης, θα προβληθεί μια ωριαία ενότητα του Φεστιβάλ Μηδέν με θέμα τη Γυναίκα. Η ενότητα έχει τίτλο «F for Female», παρουσιάζει 14 έργα (από έναν άνδρα και δεκατρείς γυναίκες καλλιτέχνες) από 9 χώρες: Καναδά, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία με διάρκεια 51 λεπτά.

Ελλαδικό
Η Θάλεια Λαρεντζάκη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τμήμα φιλολογίας και ιστορίας. Έχει γράψει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.