Απόκριες, καρναβάλι, διασκέδαση και… Καλαμάτα! Πως συνδέονται, όμως, όλα αυτά; Εύκολα. Ψάξαμε και βρήκαμε, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία εν γένει κατά την περίοδο των Αποκριών. Και όταν λέμε λόγοι, δεν εννοούμε τις αιτίες για να έρθει κάποιος στην Καλαμάτα. Αυτά είναι γνωστά…

Με την έννοια «λόγοι», εννοούμε τα δρώμενα, τις εκδηλώσεις και τα έθιμα που αναβιώνουν κατά την αποκριάτικη περίοδο στο νομό μας. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Καλαμάτα και στις γύρω περιοχές. Εκδηλώσεις που θα σας κάνουν να περάσετε ξεχωριστά και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να διασκεδάσετε και να γνωρίσετε παράλληλα τα διάφορα ήθη και έθιμα που είναι στενά συνδεδεμένα με την περιοχή και έχουν μια μακρόχρονη παράδοση.

Δείτε, λοιπόν, τους 7+1 λόγους για τους οποίους φέτος τις Απόκριες «πρέπει» να επισκεφθείτε τη Μεσσηνία…

1. Το Καλαματιανό Καρναβάλι

karnavali-2017-kalamata-enarxi-6

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια, πέντε για την ακρίβεια, έχει μπει δυναμικά σε αποκριάτικους ρυθμούς διοργανώνοντας καρναβάλι με παρελάσεις και ανάλογες εκδηλώσεις, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός για την πόλη. Μπορεί η Πάτρα και η Ξάνθη να συνεχίζουν να κρατάνε τα πρωτεία όσον αφορά τις Απόκριες, παρ’όλα αυτά το καρναβάλι της πόλης μας έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

2. Η Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα

tsiknopempti2

Δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν πως και πως να έρθει η Τσικνοπέμπτη και με αφορμή αυτήν την ημέρα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να διασκεδάσουν, να τσικνίσουν, όπως λέγεται! Εντάξει, μπορούμε αυτό να το κάνουμε κάθε μέρα, αλλά η Τσικνοπέμπτη είναι μια πολύ καλή αφορμή, μην κρυβόμαστε. Στην Καλαμάτα, σε διάφορα σημεία της πόλης, από το πρωί ανάβουν τα κάρβουνα για να ψηθούν τα διάφορα κρέατα και το γλέντι διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.

3. Το καρναβάλι της Μεσσήνης

Με ιστορία πέραν των 150 ετών, δεν θα μπορούσε το καρναβάλι της Μεσσήνης να μην αποτελεί λόγο για να το επισκεφθείς και να το ζήσεις από κοντά έστω και για μια φορά! Το καθιερωμένο, ιστορικής πλέον σημασίας, καρναβάλι της Μεσσήνης και φέτος συγκεντρώνει πλήθος εκδηλώσεων, δεν είναι μόνο ένα έθιμο, αλλά μια ιεροτελεστία.

4. Το Καρναβάλι της Νέδουσας

16729462_1171678316285061_6886949165474859528_n

Στη Νέδουσα, μόλις μισή από την Καλαμάτα, κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα καρναβάλι, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, κατά την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Τη Μουτζουροδευτέρα στη Νέδουσα δεν υπάρχει ούτε τελετή έναρξης ούτε τελετή λήξης! Δεν υπάρχουν διοργανωτές ούτε καν διοργάνωση! Το Καρναβάλι της Νέδουσας, την Καθαρά Δευτέρα, ανήκει στον κύκλο των πιο σημαντικών εθιμικών εκδηλώσεων της αποκριάτικης περιόδου που τελούνται πανελληνίως, με μορφή δρωμένου. Κυριαρχούν τραγόμορφα μεταμφιεσμένοι, ζωσμένοι βαριά ποιμενικά κουδούνια, και όπου υπάρχει στις επιμέρους φάσεις μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά, καθώς επίσης το μοτίβο του θανάτου και της ζωής.

5. Του Κουτρούλη ο Γάμος

Στη Μεθώνη Μεσσηνίας κάθε Καθαροδευτέρα αναβιώνει ένας γάμος με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη, ενός πραγματικός γάμος που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα. Είναι ένα έθιμο που αναβιώνει με τη μορφή παρωδίας το μεσημέρι της συγκεκριμένης ημέρας και έως το βράδυ γίνεται γλέντι, όπου προσφέρονται γουρουνόπουλα, καψάλες, δηλαδή φέτες ψωμιού µε λάδι, καψαλισμένες στη φωτιά και κρασί.

6. Τα αερόστατα στη Μεσσηνία

Το έθιμο του χαρταετού είναι ευρέως γνωστό σε όλη την Ελλάδα, το έθιμο, όμως των αερόστατων απαντάται κυρίως στη Μεσσηνία. Διάφορες ομάδες φτιάχνουν αερόστατα και τα αφήνουν να σηκωθούν στον αέρα, στη συνέχεια ακολουθεί το κυνήγι αυτών από ομάδες παιδιών προκειμένου να τα πιάσουν και να τα φέρουν πίσω. Το έθιμο αυτό αναβιώνει σε διάφορα σημεία τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και στα γύρω από αυτήν χωριά.

7. Το έθιμο της «φωτιάς»

fotia-kalamata

Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου γίνεται η αναβίωση του εθίμου της «φωτιάς» στη Μεσσήνη. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε διάφορες γειτονιές της πόλης, και γύρω από αυτές ξεκινάει το γλέντι και ο χορός μέχρι το πρωί. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης γιορτής γίνεται και αναπαράσταση παλαιότερων εθίμων από τους ντόπιους.

+1 … γιατί θα περάσετε καλά!

Τα πολλά και διαφορετικά δρώμενα, οι διάφορες εκδηλώσεις, το καλαματιανό καρναβάλι σε συνδυασμό με τις ομορφιές της περιοχής είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν όποιον επισκεφθεί την περιοχή μας ακόμη και κατά την περίοδο των Αποκριών. Έλα στη Μεσσηνία είτε είσαι μεγάλος είτε μικρός, έλα στη Μεσσηνία είτε είσαι μόνος είτε με παρέα, έλα στη Μεσσηνία είτε θες να διασκεδάσεις είτε θες να… διασκεδάσεις. Καλές Απόκριες. Καλό καρναβάλι!

Ελλαδικό