Το φθινόπωρο είναι, ίσως, η καλύτερη εποχή για διάβασμα. Επιστροφή στις δροσερές και βροχερές ημέρες και στη θαλπωρή του σπιτιού ή στο εσωτερικό ενός ωραίου καφέ. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω περισσότερο το φθινόπωρο. Ένιωθα ότι το τραβάει η εποχή. Έξω βροχή, μέσα κουβερτούλα, βιβλία και ανά χείρας καφές ή τσάι. Εικόνα ευτυχίας.

“Σκέψου σαν μοναχός”, του Jay Shetty

Πρόκειται για το βιβλίο που υπόσχεται να σε κάνει να καταλάβεις γιατί ο αρνητισμός είναι μεταδοτικός, γιατί η σύγκριση σκοτώνει την αγάπη, αλλά και γιατί η καλοσύνη είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Επίσης μαζί του θα πάψεις να υπεραναλύεις, θα μάθεις πως να χρησιμοποιείς το φόβο σου, και πολλά ακόμα. Ένα ακόμα βιβλίο αυτοβελτιώσης; Θα μπορούσε, ωστόσο ο συγγραφέας του έχει μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία να μας διηγηθεί. Ο Jay Shetty στις σελίδες του βιβλίου του αποκρυσταλλώνει τη διαχρονική σοφία που διδάχτηκε ως ινδουιστής μοναχός σε πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι για να ζήσουν μια ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερο νόημα.

***

Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά”, της Honeyman Gali

Πρόκειται για το βιβλίο που συγκλόνισε τους αναγνώστες κατά το χειμώνα και – γιατί όχι – το καλοκαίρι! Νομίζουμε δε θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτή τη λίστα, σημειώνοντας πως κάθε λίστα με προτάσεις βιβλίων το εμπεριέχει. Πίστεψέ μας, θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις την Έλενορ Όλιφαντ!

Ένα βιβλίο που εμπνέει ελπίδα και συγκίνηση μόνο μέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες του.

***

«Η Πανούκλα», του Albert Camus

Κλασικό βιβλίο, σημαντικός συγγραφέας. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δυστοπικό. Είναι ένα ανθρωποκεντρικό ανάγνωσμα με στόχο να δείξει την περατότητα του ατόμου, την αξία της διυποκειμενικότητας, την αναθεώρηση των ανθρώπινων αξιών. Η «Πανούκλα» (όπως και τα άλλα βιβλία του Camus) αξίζει να διαβαστεί. (Εκδόσεις Καστανιώτη)

***

“Το βασίλειο”, του Jo Nesbo

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο του μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας με εκατομμύρια θαυμαστές. Στις 17 Σεπτεμβρίου λοιπόν κυκλοφορεί το νέο θρίλερ του Nesbo που είμαστε σίγουροι ότι για μια ακόμα φορά θα καθηλώσει το κοινό του. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της υπόθεσής του; Ένα οικογενειακό χρέος, μερικές αναπάντεχες ανατροπές και φυσικά κάποια πτώματα.

***

“Sapiens”, του Yuval Noah Harari

To «Sapiens» είναι μια σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας. Προσωπικά, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει. Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Homo Sapiens. Εκκινώντας χιλιάδες χρόνια πριν και φτάνοντας μέχρι σήμερα, το βιβλίο δίνει μια πανοραμική εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας. Το σημαντικότερο είναι ότι σε κάνει να κοιτάς την ανθρωπότητα και την ιστορία της μέσα από μια άλλη οπτική, συλλογικότερη και διαφορετική. (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Elladiko