Από τις μεγαλύτερες ανέσεις που μπορεί να έχει ένα σπίτι, είναι ένα δεύτερο ή και τρίτο μπάνιο. Σε οικογένειες με παιδιά, ή ζευγάρια που πρόκειται να αποκτήσουν, ιδανικό είναι να υπάρχει ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος και διακοσμημένος με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Στην κατάλληλη στιγμή, οργανώστε μια ανακαίνιση μπάνιου αφιερωμένη στα παιδιά σας. Κάποιες εργασίες ίσως να μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας, όμως ένας ειδικός γνωρίζει πάντα καλύτερα τη δουλειά του και θα σας γλιτώσει από κόπο, χρόνο και περιττά έξοδα. Αν τα παιδιά σας είναι σε κατάλληλη ηλικία, μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια δημιουργική διαδικασία και να συμμετέχουν κι εκείνα, διαλέγοντας χρώματα και σχέδια για το μπάνιο τους.

Χρώματα

Ενώ το λευκό κυριαρχεί σε πολλά μπάνια, ένα παιδικό πρέπει να έχει χρώματα, να είναι ένας ευχάριστος χώρος για εκείνα. Μπορεί το θαλασσί και το πορτοκαλί να σας φαίνονται πολύ έντονα, όμως στις μικρές ηλικίες ίσως να λειτουργεί διαφορετικά. Αντίστοιχα, το γκρι μπορεί να σας φαίνεται ιδανικό αλλά για εκείνα να είναι βαρετό και αδιάφορο. Θυμηθείτε ότι σε πολλά παιδιά δεν αρέσει να κάνουν μπάνιο και πρέπει να έχετε έξτρα κίνητρα για να το αγαπήσουν.

Καθαριότητα

Πολύ σπάνια θα καταφέρετε να διατηρήσετε το παιδικό μπάνιο καθαρό και τακτοποιημένο έστω και για λίγες ώρες. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε, είναι να μετατρέψετε σε παιχνίδι ορισμένες συνήθειες. Καλάθια σαν του μπάσκετ ή με φιγούρες από ήρωες για να βάζουν τα άπλυτα ρούχα, παιδικές οδοντόβουρτσες με έντονα χρώματα και κουτιά με ζωάκια ή ήρωες από κόμικ για να βάζουν αντικείμενα όπως κλιπς για τα μαλλιά, κλπ.

Αυτοκόλλητα στους τοίχους

Το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο ίσως να μην είναι πολύ ευχάριστο για τα παιδιά σας. Ένα φωτεινό, χαρούμενο μπάνιο ίσως τους φτιάξει το κέφι και τα γεμίσει όρεξη. Οι ειδικοί λένε, πως τα φλούο χρώματα, κάνουν τις αισθήσεις να ξυπνάνε πιο γρήγορα. Αν δεν θέλετε να βάλετε τόσο έντονα χρώματα στον τοίχο, αγοράστε αυτοκόλλητα με ζωάκια, φρούτα ή ό,τι άλλο τους αρέσει.

Ασφαλές περιβάλλον

Εκτός από τη διακόσμηση, μεγάλη σημασία έχει η ασφάλεια του χώρου, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά από ατυχήματα.

  • Για να μην προκληθούν εγκαύματα, εγκαταστήστε βρύσες με θερμοστάτη που ελέγχει τη θερμοκρασία.
  • Βάλτε ένα μικρό, σταθερό σκαμπό ώστε να ανεβαίνουν για να φτάνουν τον νιπτήρα.
  • Βάλτε ένα όμορφο χρωματιστό χαλί για να μην είναι ολισθηρό το πάτωμα.
  • Αν έχουν διάφορα παιχνίδια για όταν κάνουν μπάνιο, μαζέψτε τα ή βοηθήστε να το κάνουν εκείνα, ώστε να μην τα πατήσουν και πέσουν.
  • Μην ανοίγετε το παράθυρο του μπάνιου χωρίς επίβλεψη και καλό θα ήταν να το καλύψετε με μια κουρτίνα, για να προφυλαχθούν, σε περίπτωση που πετάξουν κάτι πάνω του.
  • Το πάτωμα της μπανιέρας φροντίστε να είναι αντιολισθητικό.
  • Απομακρύνετε όλα τα προϊόντα όπως σαμπουάν και αφρόλουτρα και φυσικά απορρυπαντικά.
  • Τα ντουλάπια με τα είδη που χρειάζονται, φροντίστε να είναι σε ύψος που να μπορούν να φτάσουν αλλά με στρογγυλεμένες γωνίες.
  • Η πετσέτα χεριών πρέπει να είναι τοποθετημένη σε κατάλληλο ύψος.
Ελλαδικό