Μία μοναδική και όμορφη θεατρική εμπειρία με μαριονέτες και οι κάθε λογής θεατρικές κούκλες ζωντανεύει στην Καλαμάτα για τέταρτη χρονιά, μέσα από το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου.

Το κουκλοθέατρο, αυτή η πανάρχαια τέχνη της ανθρώπινης έκφρασης, παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές της ανθρωπότητας, παρουσιάζεται στην Καλαμάτα με νέες καλλιτεχνικές προτάσεις από τις πιο σημαντικές ομάδες και παραστάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και αισθητικής, δηλαδή από την παράδοση των μαριονετών με νήμα, στις πιο σύγχρονες μορφές αυτής της τέχνης, οι οποίες προσεγγίζουν, αλληλοεπιδρούν και διασταυρώνονται με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως το σωματικό θέατρο, η μουσική, η θεατρική αφήγηση, η λαϊκή παράδοση και το θέατρο σκιών.
Κύριος στόχος αυτής της διοργάνωσης, είναι να επικοινωνήσει βιωματικά στο κοινό την καλλιτεχνική, παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση του θεάτρου με κούκλες και «ζωντανά» αντικείμενα.

Στο φετινό Φεστιβάλ οι παραστάσεις εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση του φόβου και της ανασφάλειας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα, μέσα από το πρώτο «σχολείο κουκλοθέατρου» για κάθε ενδιαφερόμενο. Σημαντικοί δάσκαλοι της τέχνης του Κουκλοθέατρου οργανώνουν θεματικά δομημένα σεμινάρια – εργαστήρια πάνω στην κατασκευή και στην εμψύχωση της κούκλας και των ζωντανών αντικειμένων.

Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου έχει τη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τον Δήμαρχο Θ. Βασιλόπουλο και τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα, οι οποίοι έδωσαν τα μέσα για να υλοποιηθεί αυτή τη διοργάνωση με ασφάλεια και ποιότητα υπερβαίνοντας τις δυσχέρειες των ημερών.
Στόχος της ομάδας των δημιουργικών εθελοντών και της οργανωτικής επιτροπής του Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας είναι η πολιτιστική έκφραση να μετασχηματίζει τις κοινωνίες με τη δύναμη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν:
Το Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ με την παράσταση «της Μουσικής Τα νήματα», η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό, με την παράσταση «Φεγγαρόσουπα», το κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ του Χρήστου Αυτσίδη, με την παράσταση «Νερόμυλε.. για σένα», ο θίασος «Hop Signor Puppet Theatre» με την παράσταση «Καμηλοπάρδαλη», ΟΥΠΣ! το κουκλοθέατρο με την παράσταση «οι ατρόμητοι πειρατές», ο κουκλοπαίκτης – κουκλοποιός Στάθης Μαρκόπουλος με το κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια» που παρουσιάζει με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, πρόγραμμα «εξωστρέφεια» την παράσταση «Μικρός οδηγός για υποψήφιους σχοινοβάτες», και μια δεύτερη για ενήλικες με το έργο λαϊκού θεάτρου «ΦΑΣΟΥΛΗΣ καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου» , τέλος ο Θίασος κουκλοθέατρου «Τα φτερά του Μύθου» που παρουσιάζει το « Όσο πιο γρήγορα», που βασίζεται στο έργο «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.

Επί πλέον οι ομάδες κουκλοθέατρου της πόλης θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους τις Κυριακές 4 και 18 Οκτωβρίου. Αναλυτικά είναι η «Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής με τις παραστάσεις « το δώρο της παπλωματούς» και «το ταξίδι του Φερεϋντούν», η ομάδα Τσικιμπόμ με την παράσταση «η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες», η ομάδα ΜΟΥ-ΦΑ με το πρωτότυπο έργο «ο βασιλιάς που πεινούσε σαν λύκος», η ομάδα κουκλοθέατρου «ΓΟΥΠΑΤΟΥ» με το ιδιαίτερο έργο «το όνειρο του Λυσίμαχου» και η καινούργια εφηβική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ με την παράσταση σωματικού θεάτρου και κούκλας «Η πύλη των κόσμων».

Τέλος διοργανώνονται τρία σημαντικά σεμινάρια-εργαστήρια με τους σημαντικούς εκπαιδευτές καλλιτέχνες Χρήστο Αυτσίδη (δίωρο σεμινάριο), την Ηρώ Θεοδώρου μαζί με τη Βάσω Γιαρένη (εξάωρο εργαστήρι) και το Στάθη Μαρκόπουλο (τετράωρο) με θέμα την εμψύχωση και κατασκευή θεατρικής κούκλας και ζωντανών αντικειμένων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, φοιτητές και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος την τέχνη του κουκλοθέατρου.

* Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Αναλυτικά:
1. Μέγιστος αριθμός θεατών 50 άτομα
2. Απολύμανση του χώρου μετά από κάθε παράσταση από ειδικό συνεργείο.
3. Απαραίτητη η προστατευτική μάσκα για θεατές και εθελοντές
4. Θερμομέτρηση όλων των θεατών στην είσοδο:
5. Τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των θεατών.

Πληροφορίες για συμμετοχή στα σεμινάρια και παρακολούθηση παραστάσεων στα τηλέφωνα: 2721021653, 2721082864, 6977437279, 6971540945

Ελλαδικό