Κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα, οι ψησταριές βγαίνουν στους δρόμους και το κρέας έχει την τιμητική του! Κρέας στα κάρβουνα, καλή παρέα και άφθονο κρασί είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της σημερινής ημέρας.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, οι περισσότεροι ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, διασκεδάζουν και τσικνίζουν!

Στην Καλαμάτα, σε διάφορα σημεία της πόλης, από το πρωί ανάβουν τα κάρβουνα για να ψηθούν τα διάφορα κρέατα και το γλέντι διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Εμείς, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 10 λόγους για τους οποίους στην Καλαμάτα γιορτάζουμε με την ψυχή μας την Τσικνοπέμπτη.

Γιατί ενώ είναι καθημερινή…νιώθουμε πως είναι Αργία

Μπορεί να μην είναι αργία όμως όλοι περιμένουν αυτή την ημέρα για να τσικνίσουν. Για τους περισσότερους από εμάς, πρόκειται για την αρχή της Αποκριάς, αφού εκείνη την ημέρα διαλέγουμε για να μασκαρευτούμε, να ακούσουμε “καρναβαλίστικη” μουσική, να χορέψουμε σε ξέφρενους ρυθμούς και… να φάμε φυσικά.

Γιατί πάμε για τσίκνισμα στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας τηρώντας τα έθιμα των Αποκριών, στήνει σε διάφορα σημεία της ψησταριές για τσίκνισμα. Οι επιχειρηματίες της πόλης φιλεύουν τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες με ένα δωρεάν ψητό “λουκούμι”, για το καλό και με θερμές ευχές.

Γιατί κάθε χρόνο οι Καλαματιανοί είναι πιστοί στο έθιμο

Εκτός από τις ψησταριές που στήνονται έξω από καταστήματα της πόλης , την Τσικνοπέμπτη κάποιος θα δει και σε γειτονιές. Οι Καλαματιανοί τηρούν το έθιμο και με το παραπάνω. Το μεσημέρι τα κάρβουνα “φούντωνουν” για τα καλά, προκειμένου να κεράσουν φίλους και περαστικούς!

Γιατί τρώμε κρέας από το πρωί

Από νωρίς το πρωί της Τσικνοπέμπτης, δε γίνεται να μη βρεθεί κάποιος που θα σε κεράσει ένα σουβλάκι.     Είτε βρίσκεσαι στη δουλεία, είτε είσαι για καφέ, θα “πρέπει” να τσικνίσεις, έτσι για το καλό!

Γιατί είναι ο Άγιος Βαλεντίνος…των Καλοφαγάδων

Πρόκειται για τον εφιάλτη των vegan καθώς και την πιο ερωτική μέρα του χρόνου των καλοφαγάδων.

Γιατί μετράμε αντίστροφα για τις Απόκριες και το Καλαματιανό Καρναβάλι

Είναι μια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αποκριάς και σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο την έναρξη της Καρναβαλικής περιόδου.

Γιατί γίνεται το αδιαχώρητο σε Ιστορικό Κέντρο, Πλατεία και Παραλία

Σε ρυθμούς τσικνίσματος μπαίνει για τα καλά η Καλαμάτα, από την Κεντρική Αγορά έως την Παραλία… η τσίκνα απλώνεται παντού!

Γιατί είναι ένας λόγος να πάμε βόλτα

Άφθονα σουβλάκια, σαλάτες και κρασί μοιράζονται σε όποιο μέρος και αν βρεθείς, χρειάζεστε κάτι άλλο για να σας πείσουμε;

Γιατί πάντα αυτή την ημέρα είμαστε – για κάποιο λόγο – χαρούμενοι

Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι κατεξοχήν μέρα χαράς, καθώς είναι η μέρα που ξεκινούν οι εκδηλώσεις της αποκριάς. Τη μέρα αυτή, επιβάλλεται το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα. Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι μοιράζονται πιατέλες με τσικνισμένο κρέας έτσι ώστε να μπορέσει η μυρωδιά του ψημένου κρέατος να φτάσει σε κάθε σπίτι του χωριού.

Γιατί όλη η πόλη γίνεται μια ψησταριά!

Η Τσικνοπέμπτη πλημμυρίζει μυρωδιές και γεύσεις την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα! Ψησταριές, μικροί αλλά και μεγάλοι στήνουν γλέντι μετά μουσικής, ενώ η πόλη φοράει τα γιορτινά της και οδεύει ολοταχώς προς τις Απόκριες!

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό