Η Καλαμάτα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν ιδανική πόλη για κάθε εποχή, για κάθε περίσταση, για κάθε σκοπό! Αρκετές φορές έχουμε εκθέσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας για το Καλοκαίρι και τον Χειμώνα, ή για τα Χριστούγεννα… Ας δούμε τώρα, λοιπόν, και για το Πάσχα! Γιατί κάποιος να κάνει Πάσχα στην Καλαμάτα;

1. Η Καλαμάτα είναι ένας εύκολος προορισμός για να έρθεις

Είναι γεγονός ότι η Καλαμάτα, τα τελευταία κυρίως χρόνια, αποτελεί έναν σχετικά γρήγορο προορισμό. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χωρίζει ή ενώνει (όπως το βλέπει κανείς) την πόλη μας από την Αθήνα, αναδεικνύοντας τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε ιδανικό μέρος ακόμη και για… έναν καφέ! Σε μόλις δύο με δυόμισι ώρες μπορείτε να βρεθείτε από την Αθήνα στην Καλαμάτα. Ποικίλουν οι τρόποι που δύναται να την επισκεφθείς: αεροπλάνο, λεωφορείο, αυτοκίνητο, γιατί όλα τα μέσα μεταφοράς οδηγούν… στην Καλαμάτα!

Απρίλιος

2. Τα γύρω χωριά

Η Καλαμάτα μπορεί να αποτελέσει τη βάση σας για εξορμήσεις στις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα στα γύρω από αυτήν χωριά που δεν μπορεί παρά να είναι τα πλέον κατάλληλα μέρη για να κάνει κάποιος Πάσχα. Το Πάσχα στο χωριό, άλλωστε, είναι κάτι που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ζήσει.

3. Τα έθιμα – σαϊτοπόλεμος

Ο σαϊτοπόλεμος είναι ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα στην Καλαμάτα και το έθιμο αυτό έχει τις απαρχές του στην επανάσταση του 1821 και αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα. Οι διάφορες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτόν, αποκαλούνται “Μπουλούκια”. Κάθε ένα «Μπουλούκι» κατασκευάζει εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες, όπως συνηθίζεται. Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο και περιμένουν το σύνθημα για να αρχίσουν την… εκτόξευση!

4. Το κάψιμο του Ιούδα

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις γειτονιές της Καλαμάτας, στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη, στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Φυτειάς και σε πολλές άλλες, καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαΐτες. Είναι ένα έθιμο που κρατά χρόνια τώρα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ημέρα αυτή.

epitafios-ktries-10

5. Καλός καιρός και γιατί όχι μπάνια

Ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε να απολαύσει έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα την περίοδο των διακοπών του ή ακόμη και να κάνει ένα μπάνιο στη θάλασσα και φυσικά να απολαύσει έναν καφέ κάτω από τον Καλαματιανό ήλιο…; Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα είναι μέσα στις πιο ηλιόλουστες περιοχές!

xiliometro-kalamata-15

6. Η διασκέδαση

Η ποικιλία στη διασκέδαση είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο από τη στιγμή που θέλει να επισκεφθεί μια πόλη για να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές. Οι ευχάριστες στιγμές είναι συνώνυμο της διασκέδασης. Μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, κλαμπ, ουζερί, μεζεδοπωλεία βρίσκονται σε όλα τα σημεία της πόλης ικανοποιώντας ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα.

DCIM100MEDIADJI_0023.JPG

7. Μεσσηνιακή κουζίνα

Πάσχα χωρίς φαγητό δεν γίνεται. Η περιοχή μας φημίζεται για το φαγητό της, για τα πλούσια τοπικά της προϊόντα αλλά και για τα γλυκά της! Γι’ αυτό, λοιπόν, συνδυάστε στην Καλαμάτα τις διακοπές σας για το Πάσχα παρέα με καλό φαγητό!

8. Ένα διαφορετικός επιτάφιος στις Κιτριές

Η περιφορά του επιταφίου στις Κιτριές είναι λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες και αυτό γιατί η λειτουργία και η περιφορά του γίνεται στις 12 τη νύχτα με τους πιστούς να κατεβαίνουν από το παλιό καλντερίμι προς την πλατεία του χωριού. Εκεί οι επαγγελματίες ψαράδες τον βάζουν στο καίκι τους και με συνοδεία όλων των υπολοίπων σκαφών κάνει τον κύκλο του όρμου των Κιτριών και επιστρέφει στο λιμάνι για να συνεχιστεί η περιφορά του στο χωριό.

epitafios-ktries-9

9. Η αγορά της πόλης

Το Πάσχα, όπως και τα Χριστούγεννα, είναι συνδεδεμένα με αγορές και ψώνια. Λαμπάδες, τσουρέκια, αυγά, ρούχα, δώρα είναι “κάποιοι” από τους λόγους για τους οποίους η αγορά της Καλαμάτας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας, προσφέροντας διάφορες επιλογές. Στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει τοπικά προϊόντα, εδέσματα, φρούτα και λαχανικά, το καλύτερο ελαιόλαδο και τις πασίγνωστες ελιές Καλαμών, αρκεί να επισκεφθεί την Κεντρική Λαϊκή Αγορά της πόλης, αλλά και διάφορα μαγαζιά μέσα στην πόλη. Επίσης, μπορεί κάποιος κάνοντας μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο της Καλαμάτας, την Αριστομένους, αλλά και στους γύρω δρόμους να κάνει τις αγορές του και να πάρει τα δώρα του, βρίσκοντας μεγάλη ποικιλία και διαλέγοντας αυτό που πραγματικά ζητά.

DSC_0737 (2)

10. Κάθε εποχή αξίζει να επισκεφθείς την Καλαμάτα!

Ελλαδικό