Το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πόλης, αποτελώντας μάλλον το σήμα κατατεθέν της και το σημείο εκείνο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της. Τα τελευταία χρόνια, επιπλέον, η παλαιά πόλη έχει μετατραπεί στην περιοχή που συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Σε κάθε πόλη το ιστορικό της κέντρο υπάρχει για να θυμίζει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της την ιστορία, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της. Έτσι και στην Καλαμάτα, το ιστορικό κέντρο συγκεντρώνει πλήθος πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, τα οποία μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο.

Υπάρχουν, σίγουρα, πάρα πολλοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος να ξεναγηθεί εκεί, να περπατήσει και να γνωρίσει την Καλαμάτα μιας άλλης εποχής… Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 από τους πολλούς λόγους για να πάει κάποιος στο ιστορικό κέντρο.

1. Για να περιηγηθεί στην ιστορία της Καλαμάτας

istoriko-kentro-kalamata-35

Πλακόστρωτοι δρόμοι, μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να αφουγκραστεί κάποιος το παρελθόν. Ένα σύνολο από σοκάκια, πεζόδρομους, μικρές και μεγάλες πλατείες και στενά δρομάκια συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό που ταξιδεύει στον χρόνο όποιον το διασχίζει.

2. Για τη νυχτερινή ζωή

istoriko-kentro-kalamata-1

Στο Ιστορικό Κέντρο δεν θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι βρίσκεται η καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, παρέχοντας αρκετές επιλογές διασκέδασης. Μεζεδοπωλείοα, μπαρ, κλαμπ και ταβέρνες στο κέντρο της πόλης χαρίζουν πολλές και διαφορετικές επιλογές στους κατοίκους και τους επισκέπτες της για να περάσουν όμορφα τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα τους.

Η πλατεία Αγίων Αποστόλων και 23ης Μαρτίου, ο Πεζόδρομος της Αμφείας, ο δρόμος της Υπαπαντής και πλήθος άλλων σοκακιών της περιοχής συνθέτουν ένα παζλ διασκέδασης με στυλ για όλα τα γούστα.

3. Για το κάστρο

kastro-kalamatas-2

Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης μας, το οποίο προσελκύει τόσο τα βλέμματα όσο και τους επισκέπτες να το γνωρίσουν, αναδεικνύοντας τα στοιχεία εκείνα από το παρελθόν και την ιστορία της Καλαμάτας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα σημείο πολιτισμού καθώς πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρό του πλήθος από εκδηλώσεις. Κάτω από το κάστρο της πόλης βρίσκεται η ιστορική καρδιά της Καλαμάτας…

4. Για τη Λαϊκή Αγορά

12970485_10206189115223978_91858028_o

Η Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας είναι ένα από τα σημεία της πόλης που μπορεί να βρει κάποιος αυτό που επιθυμεί.  Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, διάφορα τυροκομικά προϊόντα, μέλι από την περιοχή και διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα περιμένουν όποιον βρεθεί Σάββατο ή Τετάρτη στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς.

5. Για καλό φαγητό

istoriko-kentro-kalamata-8

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης μπορεί να βρει κανείς πολλά σημεία εστίασης και διασκέδασης, όπως και διάφορα μαγαζιά με παραδοσιακά – τοπικά προϊόντα. Συνεπώς, δεν είναι λίγα τα σημεία που μπορεί να απολαύσει κανείς καλό φαγητό με το παραδοσιακό σουβλάκι να κρατάει τα πρωτεία.

6. Γιατί εκεί το παρελθόν συνυπάρχει αρμονικά με το παρόν

istoriko-kentro-kalamata-22

Είναι το σημείο εκείνο όπου το παρελθόν συνυπάρχει αρμονικά με το παρόν. Τα γραφικά σοκάκια, η εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής, ο ναός των Αγ. Αποστόλων, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια παρελθοντική εποχή, η οποία συνυπάρχει αρμονικά με το παρόν και τα παραδοσιακά παντοπωλεία, τα μαγαζιά, τα μπαράκια, τα μεζεδοπωλεία.

7. Οι βόλτες στην παλαιά πόλη

12842663_10205959667127919_1693910511_o

Για όποιον αγαπάει τις βόλτες και τους πρωινούς ή και… νυχτερινούς περιπάτους, το ιστορικό κέντρο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να χαλαρώσει και απολαύσει μία ιδιαίτερη βόλτα στα σοκάκια της περιοχής.

8. Ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων

agioi-apostoloi-2017

Ο πανελλαδικά γνωστός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην πόλη μας είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία σχετιζόμενα με την επανάσταση του 1821. Η εκκλησία βρίσκεται στην Πλατεία “23ης Μαρτίου” που παίρνει την ονομασία της από την ημερομηνία που απελευθερώθηκε η πόλη της Καλαμάτας από τους Τούρκους κατακτητές της.

9. Για τα μουσεία, τις πινακοθήκες και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα συναντήσει… 

dsc_0174

Προκαλούν τον επισκέπτη που βρίσκεται σε αυτήν να εξερευνήσει την ιστορία του τόπου μας, την παράδοση, την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική και να γνωρίσει μέσω από αυτά την ιστορία ενός τόπου.

10. Για τους διάφορους πολιτιστικούς χώρους που είναι εκεί… 

istoriko-kentro-kalamata-12

Το ιστορικό αποτελεί, επιπλέον, το… “κέντρο” διαφόρων πολιτιστικών δράσεων. Κέντρο Νέων Καλαμάτας, Καλλιτεχνικό Στέκι, Αυτοσχέδια Σκηνή είναι κάποιους από τους πολιτιστικούς συλλόγους που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην ευρύτερη περιοχή.

Ελλαδικό