Τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα έχει μετατραπεί ή “επιδιώκει” να μετατραπεί σε μία σύγχρονη ποδηλατούπολη. Το ποδήλατο “παρουσιάζεται” ως ένας εναλλακτικός τρόπος για να διασχίσεις την πόλη και, γιατί όχι, ως ένα μέσο μεταφοράς, οικολογικό, οικονομικό και… αθλητικό. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελώντας παράλληλα έναν θαυμάσιο τρόπο εκγύμνασης.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να κάνει κάποιος βόλτα με το ποδήλατο ή να το χρησιμοποιήσει ως μεταφορικό μέσο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να κάνει ποδήλατο στην Καλαμάτα.

Σας τους παρουσιάζουμε, λοιπόν…

1. Η Καλαμάτα είναι κατάλληλη πόλη για ποδήλατο. Είναι επίπεδη και σωστά ρυμοτομημένη, ούτως ώστε ο ποδηλάτης να απολαύσει τη διαδρομή, χωρίς κόπο και… ιδρώτα. Για αυτούς πάλι που θέλουν να ιδρώσουν, δεν είναι λίγες οι επιλογές!

2. Γιατί έχει ποδηλατόδρομο. Τόσο απλό! Έχει αναπτυχθεί ένα εκτενές δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που εξασφαλίζει τη μετακίνηση μέσα στην πόλη με το ποδήλατο.

podilatodromos-kal

3. Γιατί ο ποδηλατόδρομός της, συνδέει το Ιστορικό κέντρο και την αγορά με την παραλία, διασχίζοντας σημεία της Παλαιάς πόλης, το δημαρχείο, την κεντρική πλατεία, το πάρκο του ΟΣΕ και το λιμάνι. Διασχίζοντας δηλαδή τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

4. Γιατί οι αποστάσεις είναι κοντινές μεταξύ τους. Μπορείς να γυρίσεις όλη την πόλη με το αγαπημένο σου μεταφορικό μέσο.

5. Η ποδηλατική συνείδηση που έχουν αποκτήσει πλέον οι κάτοικοι της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί και στην πόλη μας η ιδέα ένταξης του ποδηλάτου στην κουλτούρα και την καθημερινότητά μας.

entiposiakes-f…atas-apo-psila-11

6. Γιατί παράλληλα με τη βόλτα με το ποδήλατο μπορείτε να διασχίσετε και να δείτε διαφορετικά τοπία πιο ξεκούραστα και πιο… γρήγορα.

7. Γιατί τα ποδήλατα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και όπως συμβαίνει συνήθως, έχουν πέσει και οι τιμές τους. Οπότε, όλο και περισσότερο ο κόσμος ωθείται στο να αποκτήσει.

8. Ο καιρός της πόλης ενδείκνυται για ποδηλατικές διαδρομές.

9. Γιατί είναι ένα από τα νέα trend. Εντάξει, μπορεί αυτός να μην είναι από τους σημαντικούς λόγους. Ή μήπως όχι; Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι κακό να είμαστε μέσα στη μόδα!

10. Γιατί… Καλαμάτα, πόλη ποδήλατο. Δείτε το:

Ελλαδικό
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.