Δεν είναι ένας, ούτε δύο, ούτε καν τρεις, οι λόγοι για τους οποίους αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία εν γένει κατά την περίοδο των Αποκριών. Και όταν λέμε λόγοι, δεν εννοούμε τις αιτίες για να έρθει κάποιος στην Καλαμάτα. Άλλωστε, έχουμε αναφέρει πολλάκις ορισμένους από τους πολλούς λόγους για να γνωρίσει από κοντά κάποιος ένα μέρος σαν αυτό!

Με την έννοια “λόγοι”, εννοούμε τα δρώμενα, τις εκδηλώσεις και τα έθιμα που αναβιώνουν κατά την αποκριάτικη περίοδο στο νομό μας. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Καλαμάτα και στις γύρω περιοχές. Εκδηλώσεις που θα σας κάνουν να περάσετε ξεχωριστά και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να διασκεδάσετε και να γνωρίσετε παράλληλα τα διάφορα ήθη και έθιμα που είναι στενά συνδεδεμένα με την περιοχή και έχουν μια μακρόχρονη παράδοση.

Δείτε, λοιπόν, τους 10 λόγους για τους οποίους φέτος τις Απόκριες “οφείλετε” να επισκεφθείτε τη Μεσσηνία, παρακάτω…

1. Το 4ο Καλαματιανό Καρναβάλι

12791126_1303284206355593_6422665617798991985_n

Η Καλαμάτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μπει δυναμικά σε αποκριάτικους ρυθμούς διοργανώνοντας καρναβάλι με παρελάσεις και αντίστοιχες εκδηλώσεις, το οποίο καθιερώθηκε από την πρώτη κιόλας φορά. Μπορεί η Πάτρα και η Ξάνθη να συνεχίζουν να κρατάνε τα πρωτεία όσον αφορά τις Απόκριες, παρ’όλα αυτά το καρναβάλι της πόλης μας έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

2. Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness στον χορό “Bachata”

12246669_965708690182628_1608602804122240639_n

Στις 12 Μαρτίου στην Καλαμάτα θα γίνει η προσπάθεια να σπάσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness στον χορό “Bachata” στο πλαίσιο του Καλαματιανού καρναβαλιού και σε συνδυασμό με το τελευταίο. Μεγάλος αριθμός χορευτών (και όχι μόνο) θα συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας από όλη την Ελλάδα με σκοπό να γίνει η πόλη στην οποία θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος αυτός χορός στον κόσμο.

3. Η Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα

tsiknopempti2

Δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν πως και πως να έρθει η Τσικνοπέμπτη και με αφορμή αυτήν την ημέρα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να διασκεδάσουν, να τσικνίσουν, όπως λέγεται! Στην Καλαμάτα, σε διάφορα σημεία της πόλης, από το πρωί ανάβουν τα κάρβουνα για να ψηθούν τα διάφορα κρέατα και το γλέντι διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.

4. Το καρναβάλι της Μεσσήνης

Με ιστορία 156 ετών, δεν θα μπορούσε το καρναβάλι της Μεσσήνης να μην αποτελεί λόγο για να το επισκεφθείς και να το ζήσεις από κοντά έστω και για μια φορά! Το καθιερωμένο, ιστορικής πλέον σημασίας, καρναβάλι της Μεσσήνης και φέτος συγκεντρώνει πλήθος εκδηλώσεων,  δεν είναι μόνο ένα έθιμο, αλλά μια ιεροτελεστία.

5. Το Καρναβάλι της Νέδουσας

karnavali-nedousas

Στη Νέδουσα, μόλις μισή από την Καλαμάτα, κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα καρναβάλι, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, κατά την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Πρόκειται για ένα αγροτικό δρώμενο που έχει ως στόχο την καλή χρονιά και ευημερία στο χωριό. Στη μικρή πλατεία εκατοντάδες λάτρεις της Ελληνικής παράδοσης συνωστίζονται για να πάρουν μέρος σε πρωτόγονες ιεροπραξίες. Ένα είδος λαϊκού θεάτρου στήνεται και ένας θίασος μεταμφιεσμένων ακολουθεί μια σειρά από πράξεις, όπως μουντζούρωμα, γάμος, κηδεία, ανάσταση, πράξεις που θα “εξασφαλίσουν” στο χωριό γονιμότητα διώχνοντας το κακό μακριά.

6. Του Κουτρούλη ο Γάμος

Στη Μεθώνη Μεσσηνίας κάθε Καθαροδευτέρα αναβιώνει ένας γάμος με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη, ενός πραγματικός γάμος που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα. Είναι ένα έθιμο που αναβιώνει με τη μορφή παρωδίας το μεσημέρι της συγκεκριμένης ημέρας και έως το βράδυ γίνεται γλέντι, όπου προσφέρονται γουρουνόπουλα, καψάλες, δηλαδή φέτες ψωμιού µε λάδι, καψαλισμένες στη φωτιά και κρασί.

7. Τα αερόστατα στη Μεσσηνία

ιπτάμενα φαναράκια (0)_600_400_-1520156779

Το έθιμο του χαρταετού είναι ευρέως γνωστό σε όλη την Ελλάδα, το έθιμο, όμως των αερόστατων απαντάται κυρίως στη Μεσσηνία. Διάφορες ομάδες φτιάχνουν αερόστατα και τα αφήνουν να σηκωθούν στον αέρα, στη συνέχεια ακολουθεί το κυνήγι αυτών από ομάδες παιδιών προκειμένου να τα πιάσουν και να τα φέρουν πίσω. Το έθιμο αυτό αναβιώνει σε διάφορα σημεία τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και στα γύρω από αυτήν χωριά.

8. Το έθιμο της «φωτιάς»

C6FB0B350936A87F35967A5ADB46295B

Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου γίνεται η αναβίωση του εθίμου της “φωτιάς” στη Μεσσήνη. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε διάφορες γειτονιές της πόλης, και γύρω από αυτές ξεκινάει το γλέντι και ο χορός μέχρι το πρωί. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης γιορτής γίνεται και αναπαράσταση παλαιότερων εθίμων από τους ντόπιους.

9. Το έθιμο του Μακαρονά στην Πύλο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την τελευταία Κυριακή των Αποκριών στην Πύλο αναβιώνει το έθιμο του Μακαρονά. Ένα ομοίωμα ανθρώπου από άχυρα, τα οποία έντυναν με ρούχα, ο Μακαρονάς, δικάζεται γιατί έφαγε όλα τα μακαρόνια και άφησε την πόλη νηστική. Θύμα της λαιμαργίας του ο Μακαρονάς, είχε πάντα την ίδια τύχη. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι η καταδίκη του σε θάνατο δια της πυράς.

10. Γιατί σίγουρα θα περάσετε καλά!

Τα πολλά και διαφορετικά δρώμενα σε συνδυασμό με τα ωραία τοπία είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν όποιον επισκεφθεί την περιοχή μας ακόμη και κατά την περίοδο των Αποκριών. Έλα στη Μεσσηνία είτε είσαι μεγάλος είτε είσαι μικρός, έλα στη Μεσσηνία είτε είσαι μόνος είτε με παρέα, έλα στη Μεσσηνία για να διασκεδάσεις αλλά και για να ηρεμήσεις! Καλές Απόκριες…

Ελλαδικό