Διαδικτυακή συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 20.00 μέσω των λογαριασμών του Δήμου Καλαμάτας σε Youtube και Facebook. Τίτλος της εκδήλωσης «Φιλέλληνες συνθέτες τραγουδούν το ‘21».  

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει μουσικές θεματικές ενότητες που αναφέρονται στα τότε γεγονότα. Στη συναυλία που βιντεοσκοπήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζονται έργα φιλελλήνων συνθετών που γράφτηκαν από το 1825 και μετά κι αναφέρονται στον Αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Ανάμεσα στους καταξιωμένους αυτούς συνθέτες ο Γάλλος Έκτορ Μπερλιόζ, o Ange Lagoanere, o Αντονίν Ντβόρζακ  κ.ά. Τα θέματα που πραγματεύονται πολλά, ανάμεσα τους η δύναμη που αντλούν οι αγωνιζόμενοι Έλληνες από τους προγόνους τους, προσωπικότητες ηρώων, τόποι μεγάλων γεγονότων, όπως το Μεσολόγγι, το Ναυαρίνο, τα Δερβενάκια κ.ά.

Η συνεισφορά των φιλελλήνων υπήρξε μεγάλη και πολυεπίπεδη εκείνη την εποχή, όπως για παράδειγμα στο πεδίο της Διπλωματίας και του Στρατού, αλλά και στον τομέα της τέχνης, όπου εκδηλώθηκε η ανάγκη για την ανάσταση και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού .

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας τιμώντας όλους εκείνους που συνέβαλαν στην ελευθερία της Ελλάδας, προγραμματίζει την παρουσίαση μουσικών προγραμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Τραγούδι: Eυτυχία Δημητρακοπούλου, Μαριλένα Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Χαρλέπας, Αγάπη Χουζουράκη. Κείμενα – Παρουσίαση: Γιάννης Πλεμμένος. Mουσική Διεύθυνση: Kώστας Νικολέας.

Ελλαδικό