Από την προσεχή Κυριακή ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες για τους πιστούς, στο τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων για τον κορoνοϊό.
Από την Κυριακή θα επιτρέπεται και πάλι να συμμετέχουν οι πιστοί στις λειτουργίες, αλλά και να παραβρίσκονται σε άλλα μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις. Όπως τόνισε χθες στην ενημέρωση των ΜΜΕ για τον κορOνοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς, η παρουσία των πιστών θα γίνεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προς αποφυγή τυχόν εξάπλωσης της πανδημίας.
Τα μέτρα στις εκκλησίες
Οπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, οι ναοί θα μπορούν να δεχτούν πιστούς ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Δηλαδή για χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. «Ενας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1.000 ή 1.500 τ.μ. μπορεί να δεχτεί ως 50 άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Ακόμη, από το υπουργείο Υγείας υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους θα βρίσκονται εντός των ναών, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.
Σύμφωνη με τα μέτρα η Ιερά Σύνοδος
H Ιερά Σύνοδος στην συνεδρίασή της, «υποδέχτηκε» θετικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα με το άνοιγμα των ναών.
«Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της μετά την συνεδρίαση.
Πηγή: iefimerida.gr
Δείτε επίσης:
- Τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν rapid test στη Μεσσηνία έως 23 Δεκεμβρίου
- Τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν rapid test στη Μεσσηνία για αυτή την εβδομάδα
- Τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν rapid test στη Μεσσηνία για αυτή την εβδομάδα
- Τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν rapid test στη Μεσσηνία για αυτή την εβδομάδα
- Τα σημεία που ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δωρεάν rapid test στη Μεσσηνία
















