Ένα ιδιαίτερο στοιχείο έχει το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2020… την ροζ υπερπανσέληνο!

Τι είδαμε αυτό το ιδιαίτερο βράδυ; Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου! Όντας όλοι μας στο σπίτι, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε όμορφες εικόνες κοιτάζοντας προς τον ουρανό.

Δείτε παρακάτω και μόνοι σας…

Η υπερπανσέληνος φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη, καθώς είναι πολύ κοντά στη Γη.

Στις 21:08 ώρα Ελλάδας η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, σημειώνεται πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Ελλαδικό