Μπορεί κάθε καλοκαίρι είμαστε συνηθισμένοι σε πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα, βεβαίως φέτος το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι κάπως διαφορετικές σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δε θα απολαύσουμε  – αν και με φειδώ – φέτος συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα και φεστιβάλ!

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε την πιο δύσκολή καλοκαιρινή περίοδο των τελευταίων χρόνων στο κομμάτι του πολιτισμού.O φόβος της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός, ο οποίος είναι άγνωστο πότε θα μας εγκαταλείψει, οδήγησε στην υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των θεατών που απαιτούν πληρότητα 40% ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρα δύσκολη συγκυρία ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι εκτός… εντατικής, να δημιουργεί αλλά και να εμπνέει!

Ακόμη κι αν κάποιοι δεν καταφέρουν να κάνουν διακοπές φέτος, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σίγουρα καλύπτουν το ευρύ φάσμα του πολιτιστικού καλοκαιριού για το 2020 στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και στις γύρω περιοχές.

Λόγω, λοιπόν, των περίεργων συνθηκών που επικρατούν, το πρόγραμμα των φετινών καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα ανανεώνεται διαρκώς.

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω το calendar του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες:

«Οδυσσέως σχεδία» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

31 Ιουλίου – 1η Ιουλίου 2020, 21:30, Κάστρο της Καλαμάτας

Θέατρο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Η παράσταση θα λάβει χώρα 31 Ιουλίου – 1η Ιουλίου 2020, ώρα 21:30 στο Κάστρο της Καλαμάτας και θα ακολουθήσει περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Αρχαία Μεσσήνη και ο Μυστράς, αλλά και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.           

Συναυλία του συνόλου ΜεῙΖοΝ στην Αρχαία Μεσσήνη

1η Αυγούστου 2020, 19:30, θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Συναυλία

Το Σάββατο 1η Αυγούστου 2020, ώρα 19:30 στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ θα παρουσιάσει, στους φίλους της χορωδιακής μουσικής, a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα.

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ, δημιουργήθηκε το 2018 από τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές.

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, 20:30, θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Συναυλία

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, στις 20:30 στο θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που “σημάδεψαν” τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, “ψηφίδες” από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα.

Η εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω καιρού, για τη Δεύτερα 3 Αυγούστου 2020.

Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα “δακτυλικά” τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο αρχαίας Μεσσήνης

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, 19:30, θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Συναυλία

Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στις 19:30 στο θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.

Σoλίστ: Χρύσα Μαλιαμάνη, Μαρισία Παπαλεξίου, Χρήστος Κεχρής, Νίκος Κοτενίδης

Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στο Κάστρο Καλαμάτας

3 και 4 Αυγούστου 2020, 21:30, κάστρο Καλαμάτας

Θέατρο

Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης, θα είναι η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή που θα ανέβει στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας την Δευτέρα 3 και την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2020 στις 21:30.

Η Εταιρεία Τέχνης “Αrs Aeterna” και η «5η Εποχή Τέχνης» συνεργάζονται το φετινό, ιδιαίτερο λόγω της πανδημίας, καλοκαίρι και παρουσιάζουν την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου ως Κρέοντα και μαζί μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

Πανσέληνος Αυγούστου 2020 στο κάστρο Καλαμάτας

3 και 4 Αυγούστου 2020, 20:00 -24:00, κάστρο Καλαμάτας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Στην Καλαμάτα η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο της Καλαμάτας από τις 20:00 έως 00:00. Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Η παιδική παράσταση “Ο πρίγκιπας Λεμόνης” στο Κάστρο Καλαμάτας

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, 21:00, κάστρο Καλαμάτας

Θέατρο

Το Θέατρο του Βορρά φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι του Γ. Σακελλαρίδη “Ο πρίγκιπας Λεμόνης”. Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 στις 21:00 στο κάστρο Καλαμάτας μικροί και μεγάλοι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να τη παρακολουθήσουν στην Καλαμάτα!

Ο καλόκαρδος Πρίγκιπας Λεμόνης γνωρίζει την όμορφη Κρεμμύδω και την ερωτεύεται! Παρά τις αντιρρήσεις που έχει ο περίγυρος και των δυο θα παντρευτούν και θα απαντήσουν σε όλους όσους επικρίνουν την αγάπη τους…με αγάπη.

Αρετή Κετιμέ και το σχήμα Ακούσματα Ανατολής στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, 21:00, προαύλιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Συναυλία

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 στις 21:00 στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το σχήμα ακούσματα ανατολής αποτελείται από τους : Ταξιάρχη Γεωργούλη, Βαγγέλη Καρίπη , Τάσο Πούλιο, Γιώργο Ψάλτη. Αναγνωρισμένοι μουσικοί στον κόσμο της παραδοσιακής και ethnic σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ξεχωριστές καριέρες ο καθένας θα συμπράξουν με την μοναδική Αρετή Κετιμέ που παρά το μικρό της ηλικίας της την ακούμε σχεδόν 20 χρόνια ( τελετή λήξης ολυμπιακών αγώνων, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, δισκογραφία ).

Μαρίνα Σάττι & chórεs από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κάστρο Καλαμάτας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020,19:30, κάστρο Καλαμάτας

Συναυλία

H χαρισματική Μαρίνα Σάττι και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο κάστρο της πόλης την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Lajos Bardos από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.

Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά στο Κάστρο Καλαμάτας

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, 20:30, κάστρο Καλαμάτας

Συναυλία

Ένα μοναδικό προσωπικό ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, θα δώσει ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρης Πλατανιάς  στο Κάστρο Καλαμάτας, την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, στις 20:30. Συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο σπουδαίος βαρύτονος θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 9 Αυγούστου ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι και Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα, Χατζηαποστόλου.

Από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έως την απόφασή του – στην τρίτη δεκαετία της ζωής του – να γίνει τραγουδιστής της όπερας και από τα πρώτα του βήματα στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως την κατάκτηση των κορυφαίων ευρωπαϊκών λυρικών θεάτρων, η πορεία του Δημήτρη Πλατανιά συνοδεύεται από λέξεις όπως αφιέρωση, μελέτη, επιμονή, στόχευση, συγκέντρωση, ταλέντο, εσωτερική δύναμη.

“Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών” στο Κάστρο Καλαμάτας

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, 21:00, κάστρο Καλαμάτας

Θέατρο

Η παράσταση “Όρνιθες για παιδιά -Η Πολιτεία των Πουλιών”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη και με τον Βασίλη Γισδάκη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, στις 21:00 στο Κάστρο Καλαμάτας.

“Οιδίπους” στο Κάστρο Καλαμάτας (Ακυρώθηκε)

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, 21:30, κάστρο Καλαμάτας

Θέατρο

Η παράσταση “Οιδίπους”, είναι μια σύνθεση βασισμένη στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ομώνυμη ταινία. Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, στις 21:30 στο Κάστρο Καλαμάτας.

“Δάφνες και Πικροδάφνες” στο Κάστρο Καλαμάτας

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, 21:30, κάστρου Καλαμάτας

Θέατρο

Η θεατρική παράσταση «Δάφνες και Πικροδάφνες», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, έρχεται στις 11 Αυγούστου 2020 στο θέατρο Κάστρου στην Καλαμάτα στις 21:30.

Η “Κατερίνα” του Αύγουστου Κορτώ στο Κάστρο Καλαμάτας

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, 21:30, Θέατρο κάστρου

Θέατρο

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 21:30 έρχεται στο Θέατρο κάστρου, η θεατρική παράσταση “Κατερίνα” του Αύγουστου Κορτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την συγκλονιστική Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση που έχει διανύσει μια θριαμβευτική πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια με κοινό και κριτικούς να την εξυμνούν, έχει ξεπεράσει του 56.000 θεατές και έχει κερδίσει συνολικά έξι θεατρικά βραβεία.

“Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει” στο Τρενοτεχνείον Κυπαρισσίας

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, 21:15, Τρενοτεχνείον Κυπαρισσίας

Θέατρο

Η άκρως επιτυχημένη παράσταση του χειμώνα “Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει”, που αγκαλιάστηκε με μεγάλη θέρμη από το κοινό επιστρέφει με περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το κοινό της Μεσσηνίας θα έχει τη χαρά να την παρακολουθήσει το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 στις 21:15 στο Τρενοτεχνείον Κυπαρισσίας.

26o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

21-30 Αυγούστου, Μέγαρο Χορού

Χορός

Για ακόμη μία χρονιά, την 26η συγκεκριμένα, η Καλαμάτα θα διοργανώσει μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διεθνώς αναφορικά με τον χορό. Ο λόγος γίνεται για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί  το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου.11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη –από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο– και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καταστήσουν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού!

Η συγκεκριμένη λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς… 

Ελλαδικό