Για δέκα ημέρες, από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου 2020, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της. Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, ως ελάχιστος φόρος τιμής για την καθοριστική του συνεισφορά στην ίδρυση του θεσμού.

Παρασκευή 28/8/2020

21:00 – Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας 

Δήμητρα ΜερτζάνηΈνα κολάζ

Το σώμα έχει την τάση να εκδηλώνεται μέσω της πηγαίας, ανεπιτήδευτης κίνησής του. Με βάση αυτήν την ιδέα, η Δήμητρα Μερτζάνη προτείνει μια χορευτική σπουδή στον αυθορμητισμό και ένα κολάζ τέτοιων στιγμιότυπων.

Η Δήμητρα Μερτζάνη γεννήθηκε στη Καλαμάτα και είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Εργάζεται ως επαγγελματίας χορεύτρια τα τελευταία έξι χρόνια και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με χορογράφους όπως οι Χρήστος Παπαδόπουλος, Ερμίρα Γκόρο, Hannes Langolf, Τζένη Αργυρίου, Kat Valastur, Πατρίσια Απέργη, Αντώνης Φωνιαδάκης και Anton Lachky, δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει σε ερασιτεχνικές σχολές χορού και της αρέσει να δουλεύει πάνω στον αυτοσχεδιασμό.

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

22:00 – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

kóka&panú – ὕλη

Οι kóka&panú παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα δημιουργία τους ὕλη. Από την σημασία της λέξης στα αρχαία ελληνικά (δάσος) μέχρι τη συνειρμική έννοια της μάζας, όπως χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική γλώσσα. Το έργο χτίζεται μέσα σε μια ηχητική εγκατάσταση. Ο Panú τοποθετεί στη σκηνή ένα εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον, ένα υπερμεγέθες μουσικό όργανο, που ζωντανεύει με την κινητική δεξιοτεχνία της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου. Ένα περιβάλλον φτιαγμένο από βιομηχανικά υλικά, εν είδει αστικής «ὕλης», λειτουργεί ως συνέχεια της φύσης που μας περιβάλλει. Το ψυχρό μέταλλο συνδιαλέγεται με το ζεστό ανθρώπινο σώμα. Η ύλη υπάρχει μέσα από την κίνηση. Οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να αποδώσουν με τον πιο άμεσο τρόπο τον αρχετυπικό δεσμό μουσικής-χορού, σε μια σχέση δράσης-αντίδρασης. Ο χορός προκαλεί τον ήχο και ο απόηχος τροφοδοτεί την κίνηση του σώματος. Το έργο είναι συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Ιδέα, δημιουργία, χορογραφία: kóka&panú (Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Μουσική σύνθεση & ηχητική εγκατάσταση: Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Ερμηνεία: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ηχοληψία: Ορέστης Πατσινακίδης
Βοηθός ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Διεύθυνση παραγωγής & επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Παραγωγή: kóka&panú
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Με την οικονομική ενίσχυση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη: Baumstrasse/Δρόμος με δέντρα

Το ντουέτο kóka&panú ιδρύθηκε το 2018 από τη χορεύτρια/χορoγράφο Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και τον μουσικό/συνθέτη Παναγιώτη Μανουηλίδη. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς χορογράφους παγκοσμίως, όπως τους Akram Khan, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Roberto Olivan, RootlessRoot και Jukstapoz. Έχει ταξιδέψει και χορέψει σε σκηνές και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Οι προσωπικές της χορογραφικές αναζητήσεις αρχίζουν το 2012. Ο μουσικός/συνθέτης Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης) ζει στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης και μουσικός με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Münchner Kammerspiele, τους RootlessRoot, το Baumstrasse κ.ά. Με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά του, συνεχίζει να συνεργάζεται ως μουσικός και συνθέτης με τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και να εξελίσσει την προσωπική του πορεία. Από το 2019 σχεδιάζει πρωτότυπα μουσικά όργανα, που λειτουργούν ως ηχητικές εγκαταστάσεις.

Ελλαδικό