Για δέκα ημέρες, από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου 2020, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της. Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, ως ελάχιστος φόρος τιμής για την καθοριστική του συνεισφορά στην ίδρυση του θεσμού.

Τετάρτη 26/8/2020

21:00 – Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

 Ηλίας Χατζηγεωργίου – Fixation In Duo

Ο καλύτερος τρόπος να μην προχωράς είναι να ακολουθείς μια έμμονη ιδέα.
(Jacques Prévert)
Υπάρχει εξέλιξη στην εμμονή ή απλά κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και τις συνήθεις συμπεριφορές μας; Μπορούμε να συνδιαλλαγούμε ουσιαστικά με τον άλλον, όταν ο καθένας μας βρίσκεται στη δίνη της δικής του εμμονής; Το Fixation In Duo του Ηλία Χατζηγεωργίου είναι μια αυτοσχεδιαστική κινητική performance που «ρετάρει». Ένα παιχνίδι με τους κινητικούς κανόνες του Hip Hop και του Popping για την εμμονή, που ξεκίνησε στο πλαίσιο του Athens Video Dance Project και συνεχίζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Σύλληψη, χορογραφία, ερμηνεία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Δημιουργική επεξεργασία & ερμηνεία: Περικλής Πετράκης
Μουσική: Αλέξης Φάλαντας

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι Αττικής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην Ψυχολογία, και πιστοποιημένος coach από το Association for Coaching και το ΕΚΠΑ. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος χορευτής hip hop και breakdance στην ηλικία των 10 ετών και μέχρι σήμερα έχει μαθητεύσει σε πολλά και ετερόκλητα είδη χορού. Το 2006 συμμετείχε στον τηλεοπτικό διαγωνισμό χορού So You Think You Can Dance, όπου τερμάτισε στην έκτη θέση. Ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό τα τελευταία 16 χρόνια. Ως χορευτής, ηθοποιός και επιμελητής κίνησης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους χορογράφους, σκηνοθέτες, συνθέτες και video artists. Έχει χορέψει σε σημαντικά φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο, όπως τη Fondazione Nazionale della Danza, το Baden Theater, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sibiu International Theater Festival, το Dublin Dance Festival, το Centre National de la Danse, την Biennale de la danse, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Mercat de les Flors, το Tanzhaus NRW, το Aerowaves Spring Forward, το Künstlerhaus Mousonturm, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και πολλά άλλα. Από το 2009 είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες, ενώ τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τη θέση του συμβούλου χορού. Παράλληλα, τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει χορό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Aπό το 2013 συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ως εισηγητής δάσκαλος-χορογράφος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους Dancing To Connect. Έχει διδάξει χορό στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και διδάσκει το μάθημα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στην επαγγελματική σχολή χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού.

21:00 – Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Ηρώ ΚόντηNumbed Emotion

Με το σόλο της Numbed Emotion, η Ηρώ Κόντη εστιάζει στη νέα πραγματικότητα, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος αναθεωρώντας βασικές έννοιες, με σημαντικότερη αυτή της επαφής. Η ζωή συνεχίζεται αλλά με περιορισμούς. Μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες όταν ο φόβος ανακόπτει οποιαδήποτε διάθεση για παρόρμηση;

Η Ηρώ Κόντη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2012) και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2015). Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια σε παραγωγές της Hellenic Dance Company. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με τους Jasmin Vardimon Dance Company, Anton Lachky, Mαριάννα Καβαλλιεράτου, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Russel Maliphant και Ερμίρα Γκόρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

22:00 – Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 

Φώτης Νικολάου – Τάματα

Τάματα: Υποσχέσεις και αφιερώματα που δίνονται σε θεούς ή αγίους με αντάλλαγμα μια χάρη, μια ευεργεσία ή την εκπλήρωση ενός πόθου. Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν τη νέα τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, σε έναν τόπο όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν βίαια αλλά συγχρόνως αθόρυβα, για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Τα σώματα πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, ακινητοποιούνται, αναπνέουν, τινάζονται, λικνίζονται, παλεύουν, χορεύουν, ποθούν, ελπίζουν, υπόσχονται και τάζουν. Συναντήσεις που προκύπτουν στιγμιαία και γεννούν νέες ξανά και ξανά, κι άλλες που χάνονται για πάντα στο σκοτάδι, αφήνοντάς τους και πάλι μόνους, αντιμέτωπους με τα πάθη τους, τις επιθυμίες τους και τους φόβους τους. Μοναδικός αντίπαλος ο εαυτός τους. Ένα σκοτεινό, παγανιστικό, ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα, της αίσθησης του να ανήκεις κάπου, να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης. Ένα ταξίδι μελαγχολικό, κρυμμένο πίσω από σκιές αλλά και γεμάτο επιθυμίες, πόθους, ορμή, θραύσματα μνήμης και απρόσμενες ριπές φωτός. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες κι ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής ανδρικής ψυχής.

Σύλληψη & χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική: Δημήτρης Σπύρου
Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι & Αλέξης Βαγιανός
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Ερμηνεία: Αναστάσης Καραχανίδης, Ηλίας Μπαγεώργος, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου
Με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου στο πλαίσιο των προγραμμάτων Τερψιχόρη 2018 και Πολιτισμός 2015-2020 για τη στήριξη και προώθηση του σύγχρονου χορού.

Η παράσταση TΑΜΑΤΑ παρουσιάζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Ελλαδικό