Στην τωρινή εποχή, τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν φρένα και στους τέσσερις τροχούς για τα οποία υπεύθυνο για τη λειτουργία είναι το υδραυλικό σύστημα. Τα φρένα μπορεί να είναι δύο ειδών, είτε με τη μορφή δίσκου είτε με τη μορφή τυμπάνου.

Τα μπροστινά φρένα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο σταμάτημα του αυτοκινήτου από ό, τι τα πίσω φρένα επειδή το φρενάρισμα ρίχνει το βάρος του αυτοκινήτου προς τα εμπρός και στις μπροστινές ρόδες. Παρόλα αυτά, τα πιο καινούργια αυτοκίνητα έχουν φρένα με τη μορφή δίσκου, που κατά γενική ομολογία είναι πιο αποτελεσματικά, στους μπροστά τροχούς και φρένα υπό την μορφή τυμπάνου στις πίσω ρόδες. Συστήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από δισκόφρενα χρησιμοποιούνται στα πιο ακριβά ή μεγαλύτερων αποδόσεων αυτοκίνητα ενώ τα συστήματα που αποτελούνται μόνο από τύμπανα βρίσκονται σε αμάξια μικρότερα ή παλαιότερης τεχνολογίας.

Είδη συστημάτων φρένων

  • Ηλεκτρομαγνητικό σύστημα φρένων: ένα σύστημα αρκετά δημοφιλές στις μέρες μας. Χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό κινητήρα που περιλαμβάνεται στο αυτοκίνητο βοηθώντας το έτσι να σταματήσει πιο ομαλά. Τις περισσότερες φορές το εντοπίζουμε στα υβριδικά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό κινητήρα για την φόρτιση των μπαταριών και την επαναφόρτιση των φρένων.
  • Σύστημα φρένων που βασίζεται στην τριβή: αυτό είναι το παραδοσιακό σύστημα φρένων που βρίσκουμε στα περισσότερα αυτοκίνητα. Αυτά τα φρένα χρησιμοποιούν την τριβή για να σταματήσουν το αυτοκίνητο.
  • Υδραυλικό σύστημα φρένων: το υδραυλικό σύστημα φρένων αποτελείται από έναν κεντρικό κύλινδρο ο οποίος τροφοδοτείται από ένα ρεζερβουάρ υδραυλικού υγρού φρένων. Αυτό είναι συνδεδεμένο με μία σύνθεση μεταλλικών σωλήνων και εξαρτημάτων από καουτσούκ πάνω στους κυλίνδρους των τροχών. Οι τροχοί περιέχουν δύο αντίθετα έμβολα ή πιστόνια που τοποθετούνται στα φρένα. Αυτά με την σειρά τους ασκούν πίεση στα πιστόνια, οδηγώντας έτσι στο σταμάτημα των τροχών. 

Τι να προσέξετε όταν δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα φρένων

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα ABS καθώς και πολλά άλλα στοιχεία ασφαλείας, σχεδιασμένα για την πρόληψη ατυχήματος όταν κάτι πάει στραβά. Τα αυτοκίνητα διαθέτουν επίσης και ένα προειδοποιητικό λαμπάκι το οποίο ενημερώνει τους οδηγούς όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα φρένων. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να κοιτάξετε το επίπεδο του υγρού φρένων στο ρεζερβουάρ. Αν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ίσως φταίει κάτι άλλο. Μπορεί να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία του αισθητήρα ABS ή τα τακάκια των φρένων μπορεί να έχουν φθαρεί. Στην τελευταία περίπτωση καλό είναι να επισκεφτείτε ένα συνεργείο ή αν διαθέτετε τις γνώσεις να ψάξετε για ανταλλακτικά αυτοκινήτων online euantallaktika.gr και φρένων ώστε να επισκευάσετε το αμάξι σας. Το σημαντικό είναι η ασφάλεια στον δρόμο και η σωματική υγεία, τόσο η δική σας όσο και των επιβατών σας.   

Ελλαδικό