Απόψε στις 20:00 ο Αρίωνας Γυφτάκης και το Τζαζ Τρίο του θα παρουσιάσουν στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, μέσα από έναν διάλογο με το φιλμ «Δάφνις και Χλόη» (1931) του ποιητή και πρωτοπόρου του ελληνικού κινηματογράφου Ορέστη Λάσκου, μια φρέσκια προσέγγιση στη μουσική συνοδεία κινούμενης εικόνας.

Βασισμένο στο ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (2 αιώνας μ.Χ.), το φιλμ Δάφνις και Χλόη γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε το 1930 από τον ποιητή και πρωτοπόρο του Ελληνικού Κινηματογράφου Ορέστη Λάσκο. Όλοι οι ηθοποιοί συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστών – η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Λούση Ματλή και ο Απόλλων Μαρσύας (ψευδ. του μετέπειτα φωτογράφου Έντισον Βήχου) – ήταν ερασιτέχνες. Η ταινία θεωρείται συχνά ως το πρώτο ευρωπαϊκό φιλμ με γυμνές σκηνές, γεγονός που συζητήθηκε αρκετά με την προβολή του το 1931.

Η πλοκή τοποθετείται στη Λέσβο της ύστερης αρχαιότητάς και περιγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Ο Δάφνις και η Χλόη εγκαταλείπονται στην ύπαιθρο μετά τη γέννησή τους και υιοθετούνται και ανατρέφονται από δύο βοσκούς, τον Λάμονα και τον Δρύα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί βόσκοντας τα κοπάδια των θετών γονέων τους και ερωτεύονται. Μετά από πολλές περιπέτειες και εμπόδια τελικά καταφέρνουν να ζήσουν τον έρωτά τους.

Το φιλμ παραμένει αρκετά πιστό στο αρχαίο κείμενο και γυρίστηκε στην ύπαιθρο της Λέσβου και στη Λίμνη Βουλιαγμένη. Η αρχική κόπια και το αρνητικό της ταινίας ήταν χαμένα για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή βρέθηκαν στις Η.Π.Α. και η ταινία αποκαταστάθηκε από την τεχνική υπηρεσία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το 1992, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη.

Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα συνοδεύσει, μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό και τον αυτοσχεδιασμό, τη βουκολική διάθεση του φιλμ αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αισθητικό διάλογο με το κλασσικό έργο του Λάσκου. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Alban Berg, Sam Rivers και Paul Bley, η μουσική θα ακολουθήσει την ερωτική αφύπνιση, αγωνία και απόγνωση των δύο νέων, χωρίς να μειώνει ωστόσο τον εαυτό της σε απλό συνοδό της κινούμενης εικόνας.

Η είσοδος στις παραστάσεις έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας είναι ελεύθερη. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο (16:00 – 20:30).

Ελλαδικό