Κάθε ερασιτέχνης μάγειρας ή μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό του έχει πάντα κάποια αρωματικά βότανα στην κουζίνα του, τα οποία θα συμπληρώσουν και θα αναδείξουν τις γευστικές του δημιουργίες. Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται όμως είναι το πώς θα συντηρηθούν αυτά τα βότανα.

Είναι ξεκάθαρο ότι διατηρούν περισσότερο την θρεπτική τους αξία όταν είναι φρέσκα. Όμως, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αποξηραθούν κρατώντας σε μεγάλο ποσοστό τη γεύση και το άρωμά τους. Ένας άλλος τρόπος να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές τους, τον οποίο θα παρουσιάσουμε παρακάτω, είναι να τα καταψύξετε μαζί με ελαιόλαδο. Το ερώτημα που αναπόφευκτα γεννιέται σε πολλούς είναι αν μπορεί το ελαιόλαδο να καταψυχθεί. Η απάντηση είναι ότι το ελαιόλαδο μπορεί πράγματι να καταψυχθεί χωρίς να μειωθεί η θρεπτική του αξία.

Το ελαιόλαδο αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από ελαϊκό οξύ και αρχίζει να πυκνώνει στους 4º C. Στους 0° C, αρχίζουν να σχηματίζονται μικρά κομμάτια πάγου. Η κατάψυξη δεν επηρεάζει τη σύνθεσή του και διατηρεί τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τις αντιοξειδωτικές του. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα εάν έχει αποψυχθεί.

Πώς να παγώσετε φρέσκα βότανα με ελαιόλαδο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε τα φρέσκα βότανα που θα καταψύξετε και να οργανώσετε την κουζίνα σας για αυτή την απλή συνταγή. Μόλις είστε έτοιμοι, μπορείτε να χαλαρώσετε για λίγο πριν αρχίσετε την εκτέλεση, με μια επίσκεψη στο καζινο NetBet, όπου μπορείτε να ποντάρετε σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει, από το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Τα βότανα με έντονη γεύση και μεγάλη αντιοξειδωτική ισχύ θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά που προτείνουμε παρακάτω είναι εντελώς ενδεικτικά και μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα της αρεσκείας σας.

Τι χρειάζεστε;
– Δενδρολίβανο
– Θυμάρι
– Ρίγανη
– Μέντα
– Φασκόμηλο
– Μάραθο
– Μια θήκη για παγάκια
– Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται για να γεμίσετε τη θήκη για παγάκια)
– Μεμβράνη κουζίνας

Πως θα τα ετοιμάσετε

Πλύνετε καλά τα βότανα και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε κάθε υποδοχή της θήκης για παγάκια και ρίξτε από πάνω το παρθένο ελαιόλαδο. Είναι τόσο εύκολο. Καλύψτε τη θήκη για παγάκια με τη μεμβράνη, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε καλύτερα. Τέλος, βάλτε τα στον καταψύκτη.

Την επόμενη μέρα, τα παγάκια με βότανα και ελαιόλαδο θα είναι έτοιμα. Χρησιμοποιήστε τη γαστρονομική φαντασία σας για να δημιουργήσετε με αυτό το συστατικό υψηλής διατροφικής αξίας. Θα δώσουν ιδιαίτερη γεύση στα μαγειρευτά φαγητά, τον πουρέ, τις μακαρονάδες, το ρύζι, τις σούπες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Μπορείτε επίσης να τα αλείψετε σε μια φέτα ψωμί για
πρωινό.

Οφέλη από την κατάψυξη φρέσκων βοτάνων με ελαιόλαδο

Η κατάψυξη είναι μια απλή, υγιεινή και αποτελεσματική διαδικασία για τη διατήρηση της θρεπτικής αξίας τόσο του ελαιολάδου όσο και των αρωματικών βοτάνων. Ας δούμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου για την υγεία σας:
– Είναι μια φυσική μέθοδος απώλειας βάρους. Τα υγιεινά λιπαρά και τα αιθέρια έλαια που περιέχουν σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και σας βοηθούν να αφομοιώσετε την τροφή.
– Το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο έχει αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο είναι ιδανικό για πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα.
– Ο συνδυασμός ελαιόλαδου με φασκόμηλο βοηθά να αντιμετωπίσετε τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως.
– Το ελαιόλαδο αναμεμιγμένο με αρωματικά βότανα όπως βασιλικό, θυμάρι ή δεντρολίβανο σας βοηθά να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
– Εάν πάσχετε από δυσπεψία, μετεωρισμό ή καούρα, θα δείτε βελτίωση με το παγάκι από ελαιόλαδο με φύλλα μέντας.

Elladiko