Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που -υπό κανονικές συνθήκες- ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το φεστιβάλ του Video Art Μηδέν σε υπαίθριους ανοικτούς χώρους στην Καλαμάτα.

Λόγω της πρόσφατης παγκόσμιας περιπέτειας με τον κορονοϊό οι εκδηλώσεις σε φυσικούς χώρους
αναβλήθηκαν, αλλά ήδη από τον Απρίλιο, μέσα στη γενικευμένη καραντίνα, το Μηδέν άρχισε να παρουσιάζει online ενότητες βιντεοτέχνης σε μηνιαία βάση στο κανάλι του στο  youtube , αλλά και σε άλλες online πλατφόρμες, σε συνεργασία με διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι διαδικτυακές αυτές προβολές θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, καθώς, αν και ξεκίνησαν με αφορμή μια ανησυχητική και δυσάρεστη συγκυρία, εξελίχθηκαν σε ένα παγκόσμιο σημείο συνάντησης μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού και έδωσαν την ευκαιρία σε περισσότερους φιλότεχνους και λάτρεις του βίντεο σε κάθε γωνιά του πλανήτη να απολαύσουν το έργο γνωστών και νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Το online πρόγραμμα του Ιουλίου περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες βιντεοτέχνης, οι οποίες θα παραμείνουν ανοικτές για το κοινό από 1η έως 31 Ιουλίου 2020: Οφηλία (σε επιμέλεια Νίκου Ποδιά και Γιούλας Παπαδοπούλου), What matters (σε επιμέλεια Μαργαρίτας Σταυράκη), Eternal Return (σε επιμέλεια Όλγας Παπαδοπούλου) και Post Quarantine II (σε επιμέλεια Μαρίας Μπουρίκα).

Λίγα λόγια για το Video Art Μηδέν

Είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα

καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε
όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Elladiko