Πρέπει να κάνω το εμβόλιο για την Covid-19 εάν είχα νοσήσει με κορονοϊό; Αυτό διερωτώνται πολλοί, που έχουν ήδη μολυνθεί.

Ναι, είναι η απάντηση. Ανεξάρτητα από τον αν κάποιος έχει μολυνθεί ήδη από τον ιό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους.

«Είναι μια πολύ ευθεία ερώτηση», παραδέχεται ο ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Δρ. Αμες Αντάλια. «Ναι, πρέπει να εμβολιαστείς», απαντάει.

Αφού αναρρώσει κάποιος, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα πρέπει να τον αποτρέψει από το να αρρωστήσει αμέσως.

«Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε θέση να εντοπίσει τον ιό και να προστατευτεί», σύμφωνα με την Δρ. Σάσκια Ποπέσκου, ειδική μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία ή πόσο ισχυρή είναι, αν και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η προστασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε για πόσο καιρό ένα άτομο μπορεί να είναι άνοσο, εξηγεί ο Δρ. Πρατίτ Κουλκάρνι, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Κολλέγιο Ιατρικής Μπέιλορ. «Δεν υπάρχει τρόπος να το υπολογίσεις αυτό».

Τα εμβόλια, αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί για να επιφέρουν μια πιο συνεπή και βέλτιστη ανοσοαπόκριση. Και έρχονται να ενισχύσουν όποια προϋπάρχουσα ανοσία μπορεί να έχει ένα άτομο μετά λοίμωξη, λένε οι ειδικοί.

«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, και δεν την έχουμε θέσει υπό έλεγχο, η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι ο εμβολιασμός», ξεκαθαρίζει ο Κουλκάρνι. «Δεν χάνεις τίποτα και έχεις όφελος», υπογραμμίζει.

Εάν κάποιος έχει μολυνθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, το CDC λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν καθυστερήσει τον εμβολιασμό ώστε να κάνουν άλλοι πρώτα το εμβόλιο, από τη στιγμή μάλιστα που η διάθεσή τους είναι ακόμη περιορισμένη.

Πηγή: Associated Press

Ελλαδικό