Ματαιώνονται και επίσημα τα πανηγύρια σε όλη την επικράτεια έως το τέλος Αυγούστου, μετά την έξαρση των κρουσμάτων με κορονοϊό στη χώρα.

Μπορεί κάθε χρόνο να έχετε συνηθίσει να ανακοινώνουμε τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στη Μεσσηνία, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από αυτά των προηγούμενων ετών.

Από πλευράς μας, ήμασταν έτοιμοι να ανακοινώσουμε από τις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου τα πανηγύρια και τις λοιπές παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικές γιορτές, που θα πραγματοποιούνταν στη Μεσσηνία.

Καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια

Με αρχαία ελληνικά κατάλοιπα και με τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν τα πανηγύρια είναι από τις εθιμικές εκδηλώσεις που έχουν μια διαχρονική αξία. Στη Μεσσηνία τα πανηγύρια είναι καθιερωμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες κοντά στον 15 Αύγουστο.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει για φέτος μια από τις παραδοσιακές ατραξιόν του ελληνικού παραθερισμού, αρχικά μέχρι τέλη Ιουλίου ενώ σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις η ματαίωση των πανηγυριών θα ισχύσει μέχρι τέλος Αυγούστου.

Έντονες αντιδράσεις

Η ματαίωση των πανηγυριών, όπως ήταν φυσικό πυροδότησε μια μεγάλη αντιπαράθεση. Από τη μία ο κόσμος των πανηγυριών – μέρος μιας συλλογικής ταυτότητας και των μαζικών μακραίωνων ηθών μας – που θέτουν τις ενστάσεις τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε μια σειρά κλάδους που η απαγόρευση θα επιφέρει. Από την άλλη μια σειρά επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των χαρακτηριστικών που οι μαζικές συναθροίσεις τέτοιου τύπου έχουν.

Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε κάθε καλοκαίρι να πάμε στα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής μας καθώς αποτελούν, μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής και κατέχουν σημαντική θέση στην πολιτιστική ατζέντα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Όταν όμως το δεύτερο κύμα πανδημίας μας χτυπά την πόρτα, μήπως να κάνουμε φέτος το καλοκαίρι λίγη υπομονή και να το… δούμε αλλιώς;

Ύστερα από τις θυσίες που κάναμε όλοι μας από τον Μάρτιο και μετά, ίσως να ήταν προτιμότερο να βάλουμε ένα “pause” σε ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι πρότινος και να ευχηθούμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε όλοι καλά και θα “προβληματιζόμαστε” για το ποιο πανηγύρι θα επιλέξουμε για τη διασκέδαση μας!

KEEP CALM…κορονοϊός είναι θα περάσει!

Ελλαδικό