Θεοφάνεια, ημέρα κατάνυξης και η Καλαμάτα θα γιορτάσει για ακόμη μία φορά με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, όπως κάθε χρόνο (σχεδόν).

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τους εορτασμούς των Θεοφανείων, την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από το 2007 μέχρι και πέρυσι.

Μπορεί το 2021 λόγω της πανδημίας να μην πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων παρουσία κόσμου, ωστόσο εμείς συγκεντρώσαμε τους προηγούμενους εορτασμούς και σας τους παρουσιάζουμε!

2007

Πολύ μεγάλη η προσέλευση του κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε περιμετρικά το παραδοσιακό σημείο ρίψης του σταυρού.

fota-2007

2008

Παρόμοιο το σκηνικό με την προηγούμενη χρονιά, με πολύ κόσμο και μέτριο καιρό.

fota-2008

2009

Λόγω τέλεσης εργασιών στον χώρο μπροστά από το ταχυδρομείο, μεταφέρεται η συγκέντρωση των επισήμων και του κόσμου και η ρίψη του σταυρού στο λιμάνι.

fota-2009

2010

Άστατος ο καιρός με έντονη συννεφιά και αρκετό κρύο, με αποτέλεσμα η προσέλευση του κόσμου να είναι μειωμένη.

fota-2010

2011

Οι καλύτερες συνθήκες για τον εορτασμό των Θεοφανείων τα τελευταία χρόνια, με τον καιρό να είναι σύμμαχος στους τολμηρούς «κολυμβητές».

fota-2011

2012

Λόγω βροχόπτωσης και κρύου, το τελετουργικό της ρίψης του σταυρού στη θάλασσα δεν πραγματοποιήθηκε.

fota-2012

2013

Με πολύ κρύο αλλά χωρίς βροχή, ο εορτασμός των Θεοφανείων το 2013 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθους κόσμου.

fota-2013

2014

Το σημείο ρίψης του σταυρού μεταφέρθηκε στην προκυμαία του λιμανιού και κάτω από βροχή ο κόσμος συνέρρευσε για να συμμετέχει στο γεγονός.

fota-2014

2015

Με εμφανώς καλύτερο καιρό από τις προηγούμενες χρονιές, αν και με τσουχτερό κρύο, πολύς ήταν ο κόσμος και το 2015 που συμμετείχε στη ρίψη του σταυρού στην προκυμαία της πόλης μας.

fota-2015

2016

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων στην κεντρική προκυμαία στο λιμάνι της πόλης.

theofania-me-plithos-kosmou-stin-kalamata-photos-5

2017

Αρκετός κόσμος έδωσε το “παρών’ στον χώρο έμπροσθεν του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας όπου τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ο αγιασμός των υδάτων και έγινε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

2018

Με καλό καιρό και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων στην Καλαμάτα και το 2018. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο λιμάνι της πόλης, όπου και έγινε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων.

2019

Με καλό καιρό και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων στην Καλαμάτα και φέτος.Η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε  παρουσία πλήθους κόσμου πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και το 2019.

2020

Με κρύο και πολύ αέρα τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων στην Καλαμάτα, παρόλα αυτά αρκετός ήταν ο κόσμος που έδωσε το παρών σήμερα το πρωί περιμετρικά το παραδοσιακό σημείο ρίψης του σταυρού. Για ακόμη μία χρονιά, πολλοί ήταν οι θαρραλέοι που βούτηξαν μέσα στα κρύα χειμωνιάτικα νερά για τον σταυρό!

Ελλαδικό