Δεν είσαι από την Καλαμάτα και αποφάσισες να περάσεις λίγες ημέρες στην πόλη μας; Κατάγεσαι από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αλλά λείπεις καιρό και δεν ξέρεις τι ακριβώς παίζει αυτή τη στιγμή; Ή μήπως είσαι και μένεις εδώ, αλλά ψάχνεσαι συνεχώς για νέα ή διαφορετικά πράγματα;

Όποια από όλες τις περιπτώσεις κι αν είσαι, οι απαντήσεις που ψάχνεις βρίσκονται παρακάτω…

10 πράγματα που, κατά τη γνώμη μας πάντα, “οφείλεις” να κάνεις, να δεις και να απολαύσεις στην πόλη μας/σου.

1. Να δοκιμάσεις τις περίφημες ελιές Καλαμών και το καλαματιανό ελαιόλαδο. Δοκίμασε, γεύσου και γιατί όχι (;) πάρε μαζί σου.

2. Να περπατήσεις στην παραλιακή σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων. Γενικότερα μια βόλτα στην παραλία πάντα “επιβάλλεται”. Είναι γεγονός ότι η παραλία αποτελεί πόλο έλξης το Καλοκαίρι για μπάνιο, βόλτα, φαγητό, ποτό όλες τις ώρες της ημέρας.  Αλλά και τον Χειμώνα η παραλία της Καλαμάτας έχει την τιμητική καθώς δεν είναι λίγες οι επιλογές που προσφέρει ακόμα και τους χειμερινούς αυτούς μήνες. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για καφέ, φαγητό, ακόμη και για ποτό!

3. Να θαυμάσεις τη θέα από ψηλά με συνοδεία φαγητού. Η Αγριλιά είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα με ξυλόφουρνο που βρίσκεται στην περιοχή της Βέργας. Μια ταβέρνα σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της πόλης. Η μαγευτική θέα της Καλαμάτας σε συνδυασμό με την πέτρινη διακόσμηση του χώρου, τους καταρράκτες και τα σιντριβάνια, θα σας ενθουσιάσει.

4. Να επισκεφθείς το μοναδικό υπαίθριο πάρκο σιδηροδρόμων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ταξιδέψεις στην ιστορία του σιδηροδρόμου της Ελλάδας, μιας και αποτελεί το μοναδικό στο είδος του ανοιχτό μουσείο στη χώρα μας.

5. Να ποδηλατήσεις στο μεγάλο δίκτυο ποδηλατόδρομων της πόλης. Ο ποδηλατόδρομος της Καλαμάτας, συνολικού μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, διασχίζει όλη την πόλη αρχίζοντας από τη μία άκρη της και καταλήγοντας στην άλλη, περνώντας από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σημεία της. Μεταξύ αυτών είναι το κάστρο της Καλαμάτας, η κεντρική αγορά, το ιστορικό κέντρο, η κεντρική πλατεία, το δημοτικό θέατρο, η νομαρχία, το πάρκο του ΟΣΕ, το λιμάνι, ο μόλος και η παραλία.

6. Να πας για βόλτα στην κοσμοπολίτικη κεντρική πλατεία. Ένα μέρος στο οποίο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και όλες τις εποχές του χρόνου. Ένας ανοιχτός «χώρος» στον οποίο φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα, ένας μέρος για μικρά και μεγάλα γεγονότα, ένα σημαντικό κοινωνικό και εμπορικό σημείο συνάντησης με ιστορική σημασία.

7. Να απολαύσεις μοναδικό ελληνικό φαγητό δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό των τρένων. Το Κάρδαμο. Ο Σπύρος Κομπογιαννίτης και η ομάδα του κατάφεραν να κάνουν το Κάρδαμο σημείο αναφοράς για τη γαστρονομία της πόλης, αναδεικνύοντας τοπικές γεύσεις… φτιαγμένες αλλιώς! Άψογη εξυπηρέτηση, ωραίο φαγητό και ζεστός χώρος αποτελούν τα βασικά συστατικά για την επιτυχία ενός εστιατορίου.  Το παρακάτω βίντεο θα σε πείσει…

8. Να αποδράσεις από το μοναδικό escape room της πόλης (έκλεισε). Ο λόγος για το Great Escape Καλαμάτας. Βρίσκεται στη στοά Βαρβουτσή, στον πεζόδρομο Αριστομένους και πρόκειται για ένα ζωντανό παιχνίδι απόδρασης, το οποίο σε ταξιδεύει ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει τις ικανότητες αντίληψης ενός ατόμου, όντας παράλληλα μέλος μιας ομάδας.

9. Να επισκεφθείς το σημείο από όπου ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση. Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία που βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επανάσταση του 1821, είναι ο ιστορικός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, στην Πλατεία «23ης Μαρτίου», η οποία έχει πάρει την ονομασία της από την ημερομηνία κατά την οποία απελευθερώθηκε η Καλαμάτα από τους Τούρκους κατακτητές της.

10. Να διασκεδάσεις με κάποιο live μεγάλου καλλιτέχνη στο Yiamas Gastro Bar (δεν έχει live αυτή την περίοδο). Πάρτε μία γεύση από τα περσινά events αλλά και από το τι θα ακολουθήσει φέτος στο παρακάτω βίντεο:

Ελλαδικό