Η ελιά, το ιερό και ευλογημένο δένδρο των προγόνων μας, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο σύνθεσης της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Παράλληλα αποτελεί και αιώνιο σύμβολο σοφίας, δύναμης και ειρήνης.

Κάθε χρόνο από τα τέλη του φθινοπώρου ξεκινάει στη Μεσσηνία η συγκομιδή της ελιάς, η οποία είναι μια εξαιρετικά κοπιαστική διαδικασία με πολύ μεγάλη ιστορία. Η συλλογή των καρπών πλέον γίνεται με πολλούς τρόπους, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν τις «παραδοσιακές μεθόδους», όπως είναι το μάζεμα των καρπών από το δέντρο με τα χέρια και το ράβδισμα.

Με αφορμή την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, αναζητήσαμε φωτογραφίες σε ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, τη διαδικτυακή τουλάχιστον, το Instagram.

Ψάχνοντας φωτογραφίες με το #Kalamata #olive #olivetree και άλλα παρόμοια, οι επιλογές κυριολεκτικά… αμέτρητες. Εναλλακτικές και κλασικές, με φίλτρο ή χωρίς, αποδεικνύουν πως οι φωτογραφίες “εμπνέονται” από τη μεσσηνιακή φύση και το «σημείο» αναφοράς του τόπου μας… την ελιά!

Από την πλευρά μας ευχόμαστε καλή συγκομιδή σε όλους που αυτήν την περίοδο συλλέγουν τους καρπούς της ελιάς!

Ελλαδικό